Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΞΙΜΕΝΗΣ, ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, ΦΙΛΟΛΑΟΣ, ΜΕΤΩΝ, ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ… ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ…

Ο Αναξιμένης (585-528 π.Χ.) διαδέχτηκε τον Αναξίμανδρο στη σχολή. Πίστευε ότι η αρχή των όντων ήταν ο αέρας, που, με την κίνηση, αλλού γίνεται νερό και αλλού γίνεται αιθέρας και φωτιά. Κατάλαβε πρώτος ότι το φως του φεγγαριού προέρχεται από τον ήλιο και εξήγησε φυσικά τις εκλείψεις του ήλιου και του φεγγαριού.

Στον Πυθαγόρα και τους μαθητές του οφείλουμε την εξήγηση των εκλείψεων και των φάσεων της Σελήνης. Διατύπωσαν δε για πρώτη φορά νόμους για την κίνηση των πλανητών και την απόσταση τους από τον Ήλιο.

Ο Φιλόλαος (6ος-5ος αιώνας π.Χ.) ήταν ο πρώτος που εκθρόνισε τη Γη από το κέντρο του Κόσμου και στη θέση της έβαλε μια πύρινη σφαίρα μια Εστία γύρω από την οποία στρέφεται η Γη κάθε 24 ώρες. Θεωρούσε ότι ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη περιφέρονται γύρω από αυτή την πύρινη σφαίρα. Η επινόηση αυτή του πυθαγόρειου Φιλόλαου - ότι η Γη και η Σελήνη κινούνται - ήταν πραγματική επανάσταση για την εποχή του. Σήμερα δεχόμαστε ότι η Εστία του Φιλόλαου και των Πυθαγορείων ήταν ο Ήλιος.

Ο Μέτων (έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα) υπήρξε αστρονόμος, γεωμέτρης και μηχανικός. Επινόησε έναν ημερολογιακό κύκλο βασισμένο στις κινήσεις της Σελήνης, που είναι γνωστός ως Κύκλος του Μέτωνα ή Κύκλος της Σελήνης. Η δημιουργία ενός σταθερού συστήματος χρονολόγησης - το οποίο θα καθόριζε την περιοδικότητα των φαινομένων σε σχέση με κάποια σταθερά αριθμητικά δεδομένα - ήταν βασική προϋπόθεση για να υπάρξει πρακτική αστρονομία βασισμένη στα μαθηματικά. Ο Μέτων παρατηρώντας την περιοδικότητα της Σελήνης και καταγράφοντας τους χρόνους εμφάνισης των πανσελήνων, για πολλά έτη, συνειδητοποίησε μια σειρά κανονικοτήτων και επαναλήψεων. Προσδιόρισε λοιπόν ότι ανά 19 έτη επαναλαμβάνεται η ίδια σειρά των πανσελήνων, παρατήρηση με την οποία ήταν δυνατό να προβλεφθούν ακριβώς οι μελλοντικές πανσέληνοι. Τις αστρονομικές παρατηρήσεις του ο Μέτων τις πραγματοποιούσε με ένα αστρονομικό όργανο, τον γνώμονα ή ηλιοτρόπιο. Με την βοήθεια του γνώμονα ανακάλυψε ότι οι ισημερίες και οι τροπές δεν διαιρούσαν το έτος σε 4 εποχές ίσης διάρκειας, κάτι που λέγεται ότι είχε υποστηριχθεί παλαιότερα και από το Θαλή. Ο κύκλος του Μέτωνα χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως παραλλαγή για το εβραϊκό ημερολόγιο, καθώς και από τη χριστιανική εκκλησία για τον προσδιορισμό των εορτών. Έφτιαξε επίσης ένα παρατηρητήριο στον Κολωνό, ηλιακό ρολόι στην Πνύκα.

Ο Αναξαγόρας (γεννήθηκε στις Κλαζομενές της Ιωνίας περί το 500 π.Χ.) πίστευε για τη Γη πως έχει τυμπανοειδές σχήμα και πως συγκρατείται στον αέρα. Τον Ήλιο ο Αναξαγόρας τον θεωρούσε ως διάπυρο λίθο κι όχι ο θεός Απόλλων ή ο Φοίβος, ενώ το μέγεθός του ήταν μεγαλύτερο από την Πελοπόννησο. Για τη Σελήνη πίστευε πως ήταν ετερόφωτη, αλλά τη θεωρεί ως μια δεύτερη Γη που κατοικείται από ανθρώπους και άλλα όντα. Και για τα άστρα έλεγε ότι έχουν όμοια μορφή με αυτή του Ηλίου. Ασχολήθηκε επίσης με τους κομήτες και τους διάττοντες αστέρες, ενώ για τους μετεωρίτες, ο Αναξαγόρας πιστεύει ότι ήταν λίθοι που στροβιλίζονται και έλκονται από τη Γη. Καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί εισήγαγε κενά δαιμόνια, αλλά πρόλαβε και έφυγε. Στον τάφο του γράφτηκε: “Εδώ αναπαύεται ο Αναξαγόρας, που για τον ουράνιο κόσμο βρήκε την αλήθεια”. Πηγή.

(Σχόλιο Σειρίου: Στην καλλιτεχνική απεικόνιση του ηλιακού μας συστήματος που βλέπουμε στην εικόνα, φαίνονται τα μεγέθη των πλανητών σε σχέση με τον ήλιο, κάτι που βεβαίως σήμερα είναι γνωστό. Όταν όμως ο Αναξαγόρας είπε πως ο ήλιος είναι μεγαλύτερος από την Πελοπόννησο, «γέλασε και το παρδαλό κατσίκι» (σύμφωνα με τις πηγές). Αυτή η συμπεριφορά των ανθρώπων, δηλαδή να απορρίπτουν και ακόμη να περιγελούν κάτι που δεν κατανοούν, εξακολουθεί να υφίσταται και στις μέρες μας. Έτσι λοιπόν παρόμοιες αντιδράσεις είναι αναμενόμενες, για απόψεις που διαφωνούν με τα θρησκευτικά επιστημονικά ή οποιαδήποτε άλλα δόγματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πρωτοποριακές αυτές ιδέες είναι και λανθασμένες, επειδή δεν ταυτίζεται με αυτές η μάζα. Τρανταχτό παράδειγμα ο Αναξαγόρας, που ίσως να μην είχε προσδιορίσει το πραγματικό μέγεθος του ηλίου, πάντως μεγαλύτερο από την Πελοπόννησο είναι.)

5 σχόλια:

Areti είπε...

Ευγε για τις αναρτήσεις !
Μια ερώτηση θέλω να σου κάνω..
Για να βάλω τις animated pictures στο πλαϊ όπως εσυ (εγώ τις έχω όλες μαζεμένες κάτω κάτω στην σελίδα), που να ενσωματώσω τον κώδικά τους στην html σελίδα? Τις δικές μου τις εχω ακριβώς πάνω απο το body .

Ευχαριστώ !

Σείριος είπε...

Σε ευχαριστώ. Και το δικό σου είναι καταπληκτικό. Ενημερώθηκα για το ιστολόγιο σου, από το http://whitehour.blogspot.com/

Για το ότι δεν μπορείς να μπεις στους αναγνώστες, καμιά φορά το παθαίνει και «κολλάει» πιθανόν η google. Έχει συμβεί και σε μένα, προσπάθησε αργότερα.

Για την διάταξη και τακτοποίηση της σελίδας, είναι μάλλον θέμα επιλογής προτύπου. Κάθε ένα έχει την δική του μορφή. Έτσι νομίζω.

Σείριος είπε...

Σύνδεση – σχεδίαση - προσθήκη gadget - HTML/JavaScript και εκεί βάζεις τον κωδικό.

Μετά μπορείς να το μετακινήσεις όπου θέλεις αλλά πάντα με τις δυνατότητες του προτύπου που έχεις.
Πρέπει να φύγω για μια επείγουσα δουλειά. Αν μπορώ να βοηθήσω αργότερα πολύ ευχαρίστως. Χάρηκα.

Areti είπε...

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!Το έθεσα κιόλας σε εφαρμογή.

Καλές αναρτήσεις να έχουμε! Και ας ελπίσουμε να ξυπνήσει ο λαός μας πριν να είναι πάρα πολύ αργά για όλους μας..

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ !!

Σείριος είπε...

Πρόσεχε μόνο τα μεγέθη των εικόνων. Αν είναι μεγάλες, στην πλευρική στήλη φαίνονται μισές. Καλή δύναμη.
Έρρωσο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου