Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ ΤΟΥ ΦΙΛΩΝΟΣ

Κοιτάξτε την εικόνα. Αν φαντάζεστε ότι αναπαριστά κάποιο άγαλμα της αρχαιότητας, τότε κάνατε λάθος. Πράγματι, το κατασκεύασμα αυτό είναι όντως αρχαίο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι ένα απλό άγαλμα. Τι είναι λοιπόν; Όσο και να σας φανεί περίεργο, είναι ένα ΡΟΜΠΟΤ με τη μορφή αγάλματος.
Το συγκεκριμένο αυτόματο κατασκευάστηκε από έναν μηχανικό της γνωστής σχολής της Αλεξάνδρειας, τον Φίλωνα τον Βυζάντιο. Ο Φίλων υπήρξε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Κτησίβιο (του οποίου ήταν και μαθητής) και τον Ήρωνα τον Αλεξανδρινό.
Όταν τοποθετούσες μια φιάλη (ένα κύπελλο) στο αριστερό χέρι του αυτόματου (το οποίο ήταν σε έκταση), τότε αυτό κατέβαινε (από το βάρος) και πλησίαζε το δεξιό (ακίνητο) χέρι, που κρατούσε μια οινοχόη. Όταν έφτανε στην οινοχόη, το αυτόματο γέμιζε τη φιάλη με τόσο ποτό, όσο ήθελε κάποιος να πιει. Στη συνέχεια έριχνε νερό, το οποίο αναμειγνυόταν με το ποτό (το ποτό στην αρχαία Ελλάδα, πρέπει να ήταν πολύ δυνατό και να απαιτούσε αραίωση).

Η εικόνα που βλέπετε στην φωτογραφία είναι σχεδιασμένη από τον Γάλλο ερευνητή Carra de Vaux, ο οποίος μετάφρασε το μεγάλο έργο του Φίλωνα στα γαλλικά, από 2 λατινικά και αραβικά χειρόγραφα (Δυστυχώς δεν έχει σωθεί στα Ελληνικά). H εικόνα προέρχεται από το βιβλίο του Χρήστου Δ. Λάζου, Μηχανική και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα, εκδόσεις Αίολος. Πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου