Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ.

Ο Μακεδόνας βασιλιάς, Αλέξανδρος Αμύντα, πρόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως υποτελής του Μεγάλου Βασιλέως των Περσών ακολουθούσε τα περσικά στρατεύματα στη δεύτερη επιδρομή τους εναντίον της Ελλάδας. Ήταν ακριβώς η προηγουμένη της μάχης των Πλαταιών, τελευταίας μάχης των περσικών πολέμων, και τα αντίπαλα στρατεύματα είχαν ήδη παραταχθεί. Ενωμένοι οι Έλληνες υπό τον Σπαρτιάτη Παυσανία και οι Πέρσες υπό τον Μαρδόνιο και τον Αρτάβαζο. Τα υπόλοιπα θα μας τα διηγηθεί, τόσο γλαφυρά, ο Ηρόδοτος
«Καθώς προχωρούσε η νύχτα και ησυχία απλώθηκε στα στρατόπεδα και οι στρατιώτες κοιμόνταν βαθιά, ένας καβαλάρης πλησίασε τους Αθηναίους σκοπούς. Ήταν ο Αλέξανδρος του Αμύντα, στρατηγός και βασιλιάς των Μακεδόνων, που έψαχνε να έρθει σ’ επαφή με τους στρατηγούς. Οι περισσότεροι από τους σκοπούς έμειναν στις θέσεις τους, αλλά μερικοί έτρεξαν στους στρατηγούς και τους είπαν ότι ήρθε ένας καβαλάρης από το στρατόπεδο των Μήδων που δεν ήθελε να φανερώσει τίποτε άλλο παρά το ότι ήθελε να μιλήσει στους στρατηγούς κι έλεγε τα ονόματά τους.
Όταν οι στρατηγοί το άκουσαν, αμέσως έτρεξαν στις προφυλακές κι όταν έφθασαν εκεί ο Αλέξανδρος τους είπε τα ακόλουθα: “Αθηναίοι, έρχομαι να σας μιλήσω απόλυτα μυστικά και δεν πρέπει να πείτε σε κανέναν τίποτε, εκτός από τον Παυσανία, γιατί διαφορετικά θα ήμουν χαμένος. Δεν θα ερχόμουν να σας μιλήσω, αν δεν νοιαζόμουν για ολόκληρη την Ελλάδα. Γιατί είμαι Έλληνας στην καταγωγή από παλιά γενιά και δεν θα ήθελα να βλέπω την Ελλάδα υποδουλωμένη, αντί να είναι ελεύθερη. Σας λέω, λοιπόν, ότι οι θυσίες δεν δίνουν στον Μαρδόνιο και στο στράτευμά του τ’ αποτελέσματα που προσδοκά, διαφορετικά θα είχε γίνει μάχη από μέρες. Τώρα ο Μαρδόνιος αποφάσισε ν’ αψηφήσει τις θυσίες και μόλις φανεί η μέρα να κάνει επίθεση. Νομίζω πως φοβάται μήπως συγκεντρωθείτε περισσότεροι. Λοιπόν ετοιμασθείτε. Αν πάλι ο Μαρδόνιος αναβάλει το σχέδιό του και δεν κάνει επίθεση, κάνετε υπομονή και μείνετε εδώ, γιατί έχει τρόφιμα μόνο για λίγες μέρες ακόμα. Αν ο πόλεμος αυτός τελειώσει όπως το επιθυμείτε, πρέπει τότε να θυμηθείτε να με ελευθερώσετε κι εμένα, που, για χάρη των Ελλήνων, ανάλαβα μια επικίνδυνη αποστολή από προθυμία να σας φανερώσω τα σχέδια του Μαρδονίου, ώστε να μη σας χτυπήσουν ξαφνικά οι βάρβαροι. Είμαι ο Αλέξανδρος ο Μακεδών”.
Αυτά είπε και γύρισε στο στρατόπεδο και στη θέση του.»

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Προς σύγκριση

Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος, (15ος Αιώνας): «Έλλην ων τηι φωνήι, ουκ αν ποτέ φαίην Έλλην είναι (ΑΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΈΛΛΗΝΑΣ), δια το μη φρονείν ως εφρόνουν ποτέ οι Έλληνες, αλλ' από της ιδίας μάλιστα θέλω ονομάζεσθαι δόξης. (ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΣΚΕΦΤΟΝΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΔΟΞΑΣΙΑ- ΔΟΓΜΑ- ΦΡΟΝΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ). Και ει τις έροιτό με τις ειμι, (ΚΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΡΩΤΟΥΣΕ ΤΙ ΕΙΜΑΙ), αποκρινούμαι χριστιανός είναι».
___________

Μακεδόνας βασιλιάς, Αλέξανδρος Αμύντα, πρόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου: ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΧΟΜΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΩ, ΑΝ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΜΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΈΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΜΕΝΗ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου