Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΑΤΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΤΟ ΣΥΚΟ;

Η χριστιανική λατρεία απαξίωσε το σύκο, που ήταν το ιερό προϊόν της εορτής του Μειλιχίου Διός, ενώ συνδεόταν και με τον θεό Διόνυσο. Ο Μειλίχιος Διόνυσος ελατρεύετο κυρίως στην Νάξο, όπου μείλιχα ονομάζονταν τα σύκα, τα οποία κατά την παράδοση ο Διόνυσος έδωσε στους Ναξίους, και τα αντικείμενα λατρείας (προσωπεία, φαλλοί, κ.ά.) τα καμωμένα από συκόξυλο. Η πρώτη συκιά φύτρωσε στην Αθήνα, κατά διαταγήν της θεάς Δήμητρος. Τα αττικά σύκα ήταν περίφημα. Λέγεται δε, πως όταν προσέφεραν στον Ξέρξη λίγα ξερά αττικά σύκα, ενθουσιάσθηκε από την γεύση και βάλθηκε να κατακτήσει την χώρα που τα παράγει!.. Όταν πέφτουν τα σύκα απ’ την συκιά, πιστεύεται ότι το δένδρο έχει ματιαστεί. Τότε κρεμούν απ’ τα κλαδιά της ορμαθό αγρίων σύκων, για να πέσει η βασκανία επ’ αυτών και να ωριμάσουν τα σύκα της συκιάς…
Γιώργος Λεκάκης,
www.lekakis.com  Πηγή: http://ermionh.blogspot.com/
Σχόλιο: Ρώτησα αρκετούς, να εξηγήσουν για ποιόν λόγο ο Ιησούς (πάντα σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη Μάρκ.11.20 / Μάρκ.11.12-21 / Μτθ.20.21) καταράστηκε και ξέρανε μια συκιά, επειδή δεν είχε σύκα …εκτός εποχής. Πως είναι δυνατόν να μην γνώριζε (ως παντογνώστης και ως δημιουργός σύμφωνα με την Κ.Δ.) ότι δεν ήταν η εποχή της καρποφορίας και προκάλεσε κακό στο αθώο δένδρο. Και τέλος, (όπως τόσα και τόσα θαύματα που περιγράφει η Κ.Δ.) γιατί δεν έκανε ένα θαύμα και να γέμιζε η συκιά με σύκα τον μήνα Μάρτιο… αντί να την καταστρέψει.
Από όσους ρώτησα όλοι δεν γνώριζαν να απαντήσουν αλλά οι περισσότεροι με ειλικρίνεια δήλωσαν ότι αγνοούσαν το περιστατικό. Αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι δεν έχουν διαβάσει (πόσο μάλλον να μελετήσουν με κριτική σκέψη) αυτά που πιστεύουν.
Αυτά που μας έμαθαν να πιστεύουμε από την παιδική ηλικία και τα κατάπιαμε τότε αμάσητα, χωρίς να καταλάβουμε την γεύση τους…
Διαβάστε μια πολύ καλή ανάλυση του θέματος ΕΔΩ   

2 σχόλια:

Asamonas είπε...

Πάνω στη συκιά ήταν ανεβασμένος ο τελώνης Ματθαίος, όταν τον κάλεσε ο Ιησούς και κάτω από μια συκιά καθόταν ο Ναθαναήλ όταν τον κάλεσε ο Ιησούς φωνάζοντας το όνομα του.

Έτσι και ο αληθινός Χριστιανός πιστεύει ότι του γράψουν για την συκιά την οποία συνάντησε ο Χριστός έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ. Ο Ματθαίος αναφέρει ότι η συκιά ξεράθηκε μόλις την καταράστηκε ο Ιησούς.

Ο Μάρκος αναφέρει ότι η συκιά δεν ξεράθηκε αμέσως αλλά το επόμενο πρωινό την είδαν ξερή όταν πέρασαν ξανά από το ίδιο μέρος.

Οι δύο ευαγγελιστές ωστόσο περισσότερο συμφωνούν παρά διαφωνούν αν αναλογιστούμε ότι ο Λουκάς πιστεύει ότι η συκιά δεν ξεράθηκε ποτέ γιατί όσα ο Χριστός ανέφερε ήταν μια παραβολή. Με αυτόν τον τρόπο ο ευαγγελιστής γλιτώνει την συκιά από την κατάρα, προτείνοντας να καλλιεργηθεί το δέντρο και να λιπανθεί, ώστε να της δοθεί μία ακόμη ευκαιρία.

Είναι μάταιο να αναζητα κανείς λογική από μια βάναυση μυθολογία γεμάτη εθνικιστικά συμπλέγματα και θρησκευτικές διαμάχες.

Για να λεμε τα συκα συκα δηλαδη,

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιησους ευλόγησε 5 άρτους και δύο ψάρια, τάϊσε τον όχλο (5 000 άτομα) και περίσσεψαν και τόσα κοφίνια!!! Το αναφέρουν παραδόξως όλοι οι ευαγγελιστές αυτό. Πώς πεινούσε και καταράστηκε την συκιά; Αν έκανε θαύματα θα την ευλογούσε και θα έδινε όχι μόνο σύκα αλλά και μήλα στο καταχείμωνο. Θαύμα είναι να αγαπάς και να σέβεσαι τη φύση πού είναι θεϊκή. Μόνο οι αρχαίοι έλληνες και όσοι πολιτισμοί είχαν τις ρίζες τους στον δικό μας σεβάστηκαν την φύση και την λάτρεψαν μέσα από τις τελετές τους.
Α.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου