Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ, OI ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Αγνωστη αρχαιολογία των Ελλήνων είναι ένα υπέροχο βιβλίο. Δεν θα πω το καθιερωμένο θα έπρεπε να το διαβάσουν όλοι οι έλληνες, αλλά εκείνος που θα το διάβαζε θα άλλαζε πολλά στη αντίληψη του για τις σημερινές καταστάσεις. Είναι όπως να ανοίγεις ένα παράθυρο στην γνώση, την πραγματική εκεί που βασιλεύει η άγνοια και παραποίηση των συμβάντων.
Α.
Ενας πολύτιμος φίλος μου είπε κάποτε το σοφό "η γνώση είναι ένα υπερόπλο", τον ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Ενας ΄΄φίλος'' μου,γνώστης του θέματος ,πιστεύει πως για να μεταδώσεις σε κάποιον αυτή τη γνώση πρέπει ο άλλος να έχει τα φόντα και τα ίδια ενδιαφέροντα μ'αυτόν που κατέχει τη γνώση.Μέγα και τραγικό λάθος
Κ.

Σείριος είπε...

Αυτός ο ‘’φίλος’’ σου, «φόντα» εννοεί μάλλον τους ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, απελευθερωμένους από τα ασφυκτικά και απαγορευτικά όρια του οποιουδήποτε δόγματος, κοινωνικού, επιστημονικού ή θρησκευτικού περιεχομένου.

Όσο για τα ενδιαφέροντα, δεν χρειάζεται ερμηνεία. Αν κάτι δεν ενδιαφέρει σε κάποιον και δεν χωράει στο μυαλό του είναι αδύνατον να ασχοληθεί. Θα αδιαφορήσει, θα το απορρίψει ακόμη και θα το χλευάσει.
Δεν βλέπω που είναι το μέγα και τραγικό λάθος του φίλου σου. Θα πρέπει να το αιτιολογήσεις.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να μεταδώσει την γνώση. Την γνώση την αποκτά κάποιος μόνος του. Από άλλον παίρνει μόνο το ερέθισμα. Την σπίθα. Και αν έχει ενδιαφέρον για αναζήτηση και ανησυχία για το όποιο αντικείμενο, μια σπίθα αρκεί, και τότε ψάχνει.

Και πρέπει να ψάχνει διότι αυτό που άκουσε μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι. Το να πιστεύεις αβίαστα αυτό που είπε κάποιος άλλος, αυτό είναι τραγικό λάθος. Πίστη δεν είναι αυτό που σου είπε κάποιος άλλος να πιστεύεις, αλλά αυτό που μόνος σου ανακάλυψες ότι είναι η κρυμμένη αλήθεια. Μόνος σου. Τότε μετατρέπεται η πίστη σε γνώση. Διότι η πίστη από μόνη της χωρίς αιτιολόγηση και απόδειξη δεν έχει καμία ισχύ. Είναι μια καθαρά υποκειμενική άποψη.

Μην πιστεύεις αβίαστα τίποτα. Ούτε και ότι διαβάζεις εδώ.
Μόνος σου θα ψάξεις για τα στοιχεία τις αποδείξεις με λογική και κριτική σκέψη.

Το ταξίδι στην μαγεία της αναζήτησης είναι υπέροχο και μπορούν να το κατανοήσουν και να το απολαύσουν μόνο οι συνταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για αυτό και δεν τους κρατά δεμένους κανένα δόγμα.
Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον, όχι σπίθα, αλλά ούτε με πυρκαγιά δεν ασχολείται κανείς. Το βλέπουμε γύρω μας…

Ανώνυμος είπε...

Σείριε, συμφωνώ απόλυτα με τα όσα γράφεις.Οσο για το μέγα και τραγικό λάθος του φίλου επειδή είναι προσωπικό το θέμα δεν μπορώ να επεκταθώ.Να είσαι καλά
Κ.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου