Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

«ΑΥΤΟΣ Ο ΟΛΟΦΩΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΥΔΙΑΣ, Ο ΑΠΡΟΚΑΤΑΛΗΠΤΟΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ, ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΕ…..»

Απόσπασμα του Ρένου Αποστολίδη, από την έκδοση των ποιημάτων του Καβάφη:
Αυτός ο ολόφωτος κόσμος της αρχαιοελληνικής ευδίας, ο απροκατάληπτος, που αποδέχονταν την ζωή και τον έρωτα, ξεριζώθηκε απ' τον ανθελληνικώτατο στην ουσία του εκκλησιαστικό χριστιανισμό της κατήφειας, με τον πουριτανισμό, τις εσχατολογίες του και τις "κρίσεις" του της δευτέρας παρουσίας, με τις χαζομουρμούρες των γριάδων και τους μούρτζουφλους μαυροφορεμένους πάντα παπάδες του, όλο θλίψη και συντριβή στον κόσμο αυτόν της "πτώσεως" και της τιμωρίας του εκδικητικού θεού  του lσραήλ γι' αμαρτήματα προπατορικά, με τα οποία σε φορτώνουν προτού καν γεννηθείς για νά' χουν το προνόμιο να "εξαγνίζουν" το μίασμα μετά από άδολα παιδάκια...
Α, η σαδιστική κατάρα, πού ‘ρθε να αντικαταστήσει (με το "αληθινό" τάχα) την ολοζώντανη, ορμητική χαρά για ύπαρξη, την ολάνθιστη ακόμα και κατά το βέβαιο θάνατο, και διεκδικεί πως έκανε και "καλό" σκοτεινιάζοντάς τα όλα!.. Αυτό κυνηγάει σε  μέγα μέρος της ποίησής του ο Καβάφης, για αυτό γράφει και το Ιωνικόν, ευελπιστώντας, πως διόλου δεν πέθαναν οι Αρχαίοι Θεοί... 
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από τον σχολιασμό του ποιήματος "Μύρης· Aλεξάνδρεια του 340".
Ο Ρένος Αποστολίδης λίγο πριν τον θάνατό του εξέδωσε το τελευταίο του βιβλίο. Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται και η ταινία του Θόδωρου Μαραγκού " Black Μπεεε". Ο τίτλος του βιβλίου:  «Όλα όσα γνωρίζουν οι νεοέλληνες για τους Αρχαίους Έλληνες»
Ένα βιβλίο με κενές, λευκές σελίδες…..
Ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός με την ταινία του «Black μπεεε», προσπαθεί να εξηγήσει την ελληνική στάση μέσα από τον Δημητράκη, που προσπαθεί να καταλάβει ποιοι τον μεταμόρφωσαν από άνθρωπο σε πρόβατο και του στέρησαν την γνώση. Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο γιος του Θόδωρου Μαραγκού, Στάθης από την Κύμη και ο Ιταλός με το ελληνικό όνομα Αίγισθος από την...Κύμη (Cuma) της Ιταλίας, ο οποίος μιλάει και καταλαβαίνει τα ελληνικά πολύ καλά. Κάποιοι άλλοι δε Ιταλοί, μιλούν τα ελληνικά καλύτερα κι από πολλούς Έλληνες.
Η ταινία-οδοιπορικό του Θόδωρου Μαραγκού, κέρδισε το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2005. Η προβολή της όμως στους κινηματογράφους υποβαθμίστηκε και στην ουσία υπονομεύτηκε, καθώς ήταν αρκετά «ενοχλητική».
Ολόκληρη η ταινία: http://www.pare-dose.net/?p=3712

4 σχόλια:

ΠΛΗΘΩΝ είπε...

Πολύ συγκινητική η ανάρτηση σου Ελλην Σείριε , το συγκεκριμένο βιβλίο το έχω πάντα φάτσα με το που μπαίνει κάποιος στο σπίτι για να προβληματίσω όσους δεν μπορώ να προβληματίσω αλλιώς , αλλά δυστυχώς ο έλληνας από φωτεινός έχει γίνει σκοτεινός γιατί έτσι του έμαθαν ότι είναι το φώς , σκοτεινό , και όταν δεί λίγο αληθινό Ελληνικό φώς του τσούζει τα μάτια και κλείνετε πάλι στα σκοτάδια , αλλά δεν θα σταματήσω όπως και εσύ να αγωνίζομαι να ξυπνήσω όσους μπορώ !!.!!!!!!!
Καλημέρα!!

Φιλοσοφω
http://filosofv.blogspot.com/

Σείριος είπε...

Γένοιτο!

Ανώνυμος είπε...

Ωραιώτατη ανάρτηση.
Α.

Ανώνυμος είπε...

ΚΛΑΙΩ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου