Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Στο μέρος που δίδαξε πριν από 2400 χρόνια ο Πλάτωνας ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την σημασία της ελληνικής φιλοσοφικής στο σήμερα, διακεκριμένοι καθηγητές Φιλοσοφίας.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας του Πλάτωνα γέμισε από κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του 23ου Παγκόσμιου Συνέδριου Φιλοσοφίας, το οποίο φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Αθήνα. «Στον χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν μπορείς παρά να νιώσεις δέος για τους φιλοσόφους που πριν από χιλιετηρίδες αφιέρωσαν την ζωή τους στην έρευνα προκειμένου να αφήσουν κληρονομιά το μνημειώδες έργο τους» ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου San Diego των ΗΠΑ, Γεώργιος Αναγνωστόπουλος καλωσορίζοντας το κοινό, ενώ υπενθύμισε την παρατήρηση του Κικέρωνα ότι κανείς συγκινείται περισσότερο στον χώρο της Ακαδημίας παρά για το έργο των σπουδαίων φιλοσόφων καθώς εκεί μπορεί να φέρει τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Σπεύσιππο και τον Ξενοκράτη μπροστά στα μάτια του. «Αν υπήρχε ένας ιερός χώρος της φιλοσοφίας αυτός θα ήταν αναμφίβολα η Ακαδημία Πλάτωνος» τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάντοβα Ενρίκο Βέρτι μίλησε για την κοινή γλώσσα του έργου του Αριστοτέλη με τις βάσεις ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, ενώ αστειευόμενος ζήτησε συγνώμη που την ομιλία του μονοπώλησε ο Αριστοτέλης και όχι ο Πλάτωνας. Όπως υπενθύμισε, πάντως, ο Αριστοτέλης πέρασε είκοσι χρόνια από τη ζωή του στην Ακαδημία ενώ στην δική του σχολή μόνο δώδεκα. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής επικεντρώνοντας την παρέμβασή του στην σχέση της φιλοσοφίας με την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου