Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ομάδα 50 φοιτητών σε συνεργασία με αρχαιολόγους ανακάλυψαν νέα ερείπια στο χώρο της Αρχαίας Αργίλου στις ακτές της Μακεδονίας.
Ανάμεσα στα νέα ευρήματα ήταν μια μεγάλη στοά που αποτελούνταν από τουλάχιστον επτά δωμάτια. Όπως αναφέρουν ο Ζίζης Μπόνιας, της 18ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα και ο Ζακ Περό του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ: «Το κτίριο είναι καλοδιατηρημένο και τα πέντε από τα δωμάτια έχουν εν μέρει ανασκαφεί. Το κτίριο πιθανόν να χρονολογείται από τον -6ο αιώνα
Η στοά είναι μόνο το ένα από τα καλοδιατηρημένα ευρήματα στο χώρο.
Τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του Στρυμόνα ποταμού, η αρχαία πόλη βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο, γνωστό ως Παλαιόκαστρο . Η περιοχή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Πέτριτζετ το 1883 με αναφορά τα γραπτά του Ηρόδοτου, ο οποίος έγραψε ότι οι Πέρσες επιτέθηκαν στην Άργιλο μετά τη διέλευση του ποταμού Στρυμόνα στο δρόμο τους για να κατακτήσουν την Αθήνα.
Οι πρώτες περιορισμένες ανασκαφές έγιναν από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία στη δεκαετία του '70, αποκαλύπτοντας πολλούς τάφους της αρχαίας πόλης, ωστόσο η πρώτη σοβαρή συστηματική έρευνα δεν είχε ξεκινήσει πριν το 1992 από μια Ελληνοκαναδική ομάδα.
Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ήδη ένα σημαντικό αριθμό αρχιτεκτονικών δομών, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου δρόμου, φάρδους 5 μέτρων που οδηγεί στο αρχαίο λιμάνι. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους μερικά από αυτά τα κτίρια είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα, με τοίχους έως 4 μέτρα ύψος.
Όπως αναφέρουν: «Αυτή η κατάσταση διατήρησής τους μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν και, ως εκ τούτου, μας δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε ρεαλιστικές αναπαραστάσεις της αρχικής κατάστασης τους».
Πηγή: briefingnews.gr

5 σχόλια:

Mixalhs είπε...

Ο συνδεσμος απο το youtube, πιστευω θα ειναι καλο για τους ακροατες με τοσα υποσεινηδητα μηνυματα που τρωμε καθε μερα.


www.youtube.com/watch?v=hO8ENwuu3A8

Σείριος είπε...

Έτσι μάλιστα. Τώρα από το YouTube μπορεί να το ακούσει όποιος θέλει.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΣΚΑΨΕΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!!!!!!ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΙ ΕΔΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ!!!ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ!!!!ΕΛΛΗ

Σείριος είπε...

Γειά σου Έλλη.
Η Ελληνίδα Μάνα Γή κρύβει στα σπλάχνα της ανεξάντλητο θησαυρό. Ανεξάντλητο!!!
Ικανό να ανατρέψει πολλά…
Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να δούμε τι κρύβει ο τεράστιος και μοναδικός τάφος της Αμφίπολης.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΕΙΡΙΕ.ΑΥΤΟΣ Ο ΤΑΦΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΣΙΟΥΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΜΕ ΕΧΟΥΝΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΧΟΥΝΕ ΦΕΡΕΙ ΣΕ "ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ"ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ.ΕΚΕΙΝΟΣ ΛΕΕΙ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΕΓΩ ΛΕΩ ΑΙΓΥΠΤΟ.ΕΙΛΕΙΚΡΙΝΑ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΕΙ Η ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ,ΣΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΣΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΓΙΟΡΤΗ.ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΚΛΕΜΕΝΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ,ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΦΥΛΑΚΕΣ,ΠΟΡΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΠΙΑ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ;ΕΛΛΗ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου