Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΝΟΥΜΗΝΙΑ

Η ιερότερη ημέρα κάθε μήνα.
Το ελληνικό εορτολόγιο είναι ως γνωστό σεληνιακό με την αρχή του κάθε μήνα να σηματοδοτείται από την εμφάνιση της νέας σελήνης (υπάρχει περίπτωση να είναι μια μέρα μετά την αστρονομική νέα σελήνη για την περιοχή μας).
Όλες οι πρώτες ημέρες του μήνα είναι αφιερωμένες σε θεούς και θεές αρχής γενομένης από την νουμηνία - την πρώτη ημέρα - που εορτάζονται οι εφέστιοι θεοί.
Περισσότερα: Λ Α Β Ρ Υ Σ :: Λατρευτική κοινότητα Λάβρυς

[σ.σ. Εφέστιοι θεοί: Που βρίσκονται στην εστία (αγάλματα θεών) και προστατεύουν την οικογένεια.]
ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΕΥΘΥΦΡΩΝ (ή περί ευσεβείας)
ΙΙ. Ευθύφρων: βουλοίμην ἄν, ὦ Σώκρατες, ἀλλ᾽ ὀρρωδῶ μὴ τοὐναντίον γένηται· ἀτεχνῶς γάρ μοι δοκεῖ ἀφ᾽ ἑστίας ἄρχεσθαι κακουργεῖν τὴν πόλιν, ἐπιχειρῶν ἀδικεῖν σέ…
Απόδοσις: Θα επεθύμουν να γίνη αυτό, οπού λέγει, ω Σώκρατες, φοβούμαι όμως μήπως συμβεί το εναντίον. Διότι αυτός ο άνθρωπος με το να επιχειρή να βλάψη εσέ, θέλει όλως διόλου σύρριζα να καταστρέψη την πόλιν.
Τούτο είναι Αρχαία Ελληνική παροιμία: «αφ' εστίας άρχεσθαι» λεγομένη επ' εκείνων, οι οποίοι επιχειρούν την καταστροφήν πράγματός τινος αφ' εστίας, ήτοι από του πλέον ιερού και αγίου μέρους, καθώς ήτο η εστία των αρχαίων οίκων, το ενδότερον τούτων, όπου εφυλάσσοντο οι εφέστιοι θεοί, οι της οικίας προστάται. Ιδού λαμπρός έπαινος του Σωκράτους, ο οποίος εθεωρείτο διά την πόλιν ό,τι ΟΙ ΕΦΕΣΤΙΟΙ ΘΕΟΙ ΔΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου