Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΙΤΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ 1941 - LE MONDE: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό του επιβλητικού Λέοντα της Αμφίπολης ήρθε στο φως, την ώρα που όλος ο κόσμος αγωνιά τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή.
Πρόκειται για υλικό που παρουσιάστηκε σε βιβλίο του συγγραφέα Oscar Breneer, το οποίο εκδόθηκε το 1941 αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα ελληνικά.
Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται πολλές φωτογραφίες από την ανακάλυψη και αναστήλωση του μνημείου.
Σε αυτές, μπορεί να δει κανείς εικόνες από την ανακάλυψη των θραυσμάτων του Λέοντα στις όχθες του Στρυμόνα, που είχε ύψος 5,30 μέτρα και το οποίο βρίσκεται σήμερα δίπλα στην παλιά γέφυρα του ποταμού και πάνω στην επαρχιακή οδό Αμφίπολης - Σερραϊκής Ακτής.
Η ιστορία της ανακάλυψης του Λέοντα ξεκινά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, όταν Έλληνες στρατιώτες που κατασκεύαζαν μία γέφυρα στον Στρυμόνα, εντόπισαν και ανέσυραν μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη.
Λίγα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1916, Άγγλοι στρατιώτες που κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα εντόπισαν τα κομμάτια που έλειπαν. Προσπάθησαν τότε να τα αρπάξουν και να τα μεταφέρουν στη θάλασσα για να τα στείλουν με πλοίο στην Αγγλία χωρίς όμως να το καταφέρουν καθώς δέχτηκαν τα πυρά των Βουλγάρων.
Το 1936, αποκαταστάθηκε ο εντυπωσιακός Λέοντας και πάλι επάνω στο βάθρο του φτάνοντας συνολικά τα 15,84 μέτρα, ενώ είναι ορατός από απόσταση 100 μέτρων και ύψος 30.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου