Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ, 6 ΚΑΙ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1955

Τα Σεπτεμβριανά, ιστορικά αποτέλεσαν ίσως το σημαντικότερο γεγονός που καταγράφηκε στην ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού της Ανατολής.
Ο σχεδιασμός του έμμεσου διωγμού –αφού ποτέ δεν υπήρξε επίσημη παρέμβαση εκδίωξης τόσο επιχειρήσεων όσο και πολιτών οδήγησε στην εφιαλτική νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 όταν με αφορμή μια βομβιστική επίθεση που δεν συνέβη ποτέ καθώς και διαμαρτυρίες για την Κύπρο, υπήρξε άμεση υλοποίηση βανδαλισμών, καταστροφών σε καταστήματα, σπίτια, εκκλησίες, σχολεία, νεκροταφεία δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την μελλοντική έξοδο του Ελληνισμού της Κων/πολης. Επεισόδια σημειώθηκαν τόσο στη Σμύρνη όσο και στα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου. Ιστορικά αποδόθηκαν ευθύνες στην κυβέρνηση Μεντερές αλλά όχι και αποζημιώσεις για τα περίπου 2 δις ευρώ σε σημερινές τιμές που υπέστησαν οι περίπου 115.000 Έλληνες στην Κων/πολη τότε.
Ένα από τα πιο συνταρακτικά γεγονότα του Ελληνισμού αποτελεί και ο εκφοβισμός των Ελλήνων της Πόλης του 1955 όταν οργανωμένα το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου πλήθη από οργανωμένες συμμορίες κατέστρεψαν, λεηλάτησαν και φόβισαν τον Ελληνικό πληθυσμό στη Πόλη και τη Σμύρνη.
Το φωτογραφικό υλικό που διεσώθη αποτελεί δουλειά του Μ. Καλούμενου, φωτογράφου από την Πόλη ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του εξήγαγε το επίμαχο υλικό στην Ελλάδα και έτσι έγινε γνωστό το εύρος των ζημιών.
Επίσης η στρατιωτική ασφάλεια το 2003 άνοιξε για πρώτη φορά τα αρχεία της στα οποία επίσης υπάρχει αξιόλογο υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου