Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Στην πλήρη αποκάλυψη των Καρυάτιδων προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Το ύψος του είναι 2,27 μ., ενώ φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις.
Οι Καρυάτιδες αποκαλύφθηκαν ολόκληρες μετά την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο.
Φορούν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους, έχουν αποδοθεί με λεπτομέρεια.
Στέκονται πάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ.
Κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης δίπλα από τις Καρυάτιδες βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και εικονίζουν Καρυάτιδες  κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών, στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη. Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις.  Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/STR
http://tvxs.gr/news/alles-texnes/apokalyfthikan-oloklires-oi-karyatides-stin-amfipoli

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πανέμορφες η τέλεια ομορφιά, δηλώνουν και την καταγωγή τους με τα υπέροχα αυτά δάκτυλα των ποδιών. Ακόμα και το νύχι είναι σχηματισμένο και οι κλειδώσεις των δακτύλων. Η αιώνια ελληνική τέχνη με την οποία η σύχγρονη μοντέρνα δεν μπορεί να συγκριθεί.
Α.

Ανώνυμος είπε...

επειδη σας θεωρω ενα σοβαρο ελληνικο μπλοκ,θα ηθελα να ειστε προσεκτικοι,στο θεμα του ελληνισμου,και του ελληνα γενικως!!!
ελληνας ειναι αυτος που εχει την ελληνικη παιδεια και γνωση(οση μπορει να αντλησει) μια και την εχουν κρυμενη καλα!
ελληνας ειναι αυτος που εχει διδαχθει ομηρο.
ελληνας ειναι πνευμα,ελευθερο !! ελληνας ειναι ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ!!!
δεν ειναι εθνος!! ειναι ενας κοσμος ολοκληρος!!!ειναι αποψη και σταση ζωης!!!
ελευθερος ανθρωπος...σεβασμιος κοσμος..
αυτο ειναι ελληνας! ουτε ποδια ουτε φρυδια,ουτε ιχωρ και δακτυλα!!!!!

Σείριος είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω. Αυτή είναι και η θέση του μπλοκ. Άλλωστε όλα αυτά θα γνωρίζεις ότι δεν σταματώ να τα τονίζω στις αναρτήσεις μου όπως αυτή http://enneaetifotos.blogspot.gr/2014/09/1870-1910.html

Πάντως με την μέχρι τώρα πορεία μου, δεν περίμενα να μου κάνουν παρατήρηση στο να είμαι προσεκτικός στο θέμα του ελληνισμού και του Έλληνα γενικώς.
Ας είναι.
Καλοδεχούμενη.

«Έλληνες λοιπόν στο δέρμα. Και Εβραίοι στα κόκαλα και στο αίμα, στην καρδιά, στα άντερα και στη χολή. Ιδού το κλειδί, η αιτία, ο λόγος της εθνικής σχιζοφρένειας».
Μας λέει ο Δημήτρης Λιαντίνης: Ο Ελληνοέλληνας - Η σχιζοφρένεια ενός λαού χωρίς ταυτότητα http://www.pare-dose.net/3018#ixzz3E9UB8GNA

Όχι δεν φτάνει η ελληνόφατσα και το δάχτυλο του ποδιού, για να πει κανείς ότι είναι Έλλην, όταν παρακμάζει πνευματικά για 1700 χρόνια.

Συμφωνούμε λοιπόν σε όλα εκτός στο ότι η παρούσα ανάρτηση υποβαθμίζει την σοβαρότητα του μπλοκ.

Απλώς είναι μια αναφορά σε μια από τις πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Οι πρόγονοι μας δεν έφτιαχναν τίποτα στην τύχη. Τα πάντα είχαν τον συμβολισμό τους και την σημασία τους.

Ανώνυμος είπε...

Μιλούμε για την καταγωγή των αγαλμάτων όχι των Ελλήνων. Στην Γαλλία σε όλα τα σημαντικά ή κρατικά κτίρια υπάρχουν γυναικεία αγάλματα όπως οι Καρυάτιδες είτε απο την εποχή της αναγέννησης ή και πιο πρόσφατα δεν είναι όμως τα ίδια. Η ελληνική τέχνη παρόλο που είναι κατά πολύ αρχαιότερη της σημερινής, υπερέχει ως προς την αρμονία. Είχε θεσπιστεί απο τους καλλιτέχνες της εποχής ένα τύπος "τέλειας" ανατομίας των άκρων ο οποίος σήμερα απο τους αρχαιολόγους και επιστήμονες χαρακτηρίζεται ώς ελληνικός αυτό εννοούσε το σχόλιο μου.
Α.

Unknown είπε...

Αυτό που δίνει σήμερα το κράτος που έχει την αναίδεια να αυτοαποκαλείται Ελληνικό δεν είναι παιδεία αλλά εκπαίδευση. Εκπαίδευση όμως είναι δυνατόν να λάβουν και τα ζώα. Αν κάποιος θελήσει να ρωτήσει παιδάκια του δημοτικού σχολείου θα διαπιστώσει πως γνωρίζουν αρκετά για τους προπάτορες των Ιουδαίων (Αβραάμ, Ισαάκ, Νώε κλπ) ενώ αγνοούν πλήρως τον Δευκαλίωνα τον Ηράκλειτο τον Θαλή ή τον Κλεισθένη. Με άλλα λόγια ελληνόφωνοι Ιουδαίοι είναι οι αυριανοί υπήκοοι του κράτους αυτού! Όμηρο και Πλάτωνα έχουν διδαχθεί Ιάπωνες, Κινέζοι, Αμερκανοί και κάποιοι εξ’αυτών πιθανότατα έχουν υιοθετήσει την γενικότερη ελληνική κοσμοθέαση όμως αυτό δεν τους κάνει Έλληνες.Η έννοια του έθνους ήταν πλήρως γνωστή και μελετημένη από τους κλασσικούς, από το «Ω ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ» του Αισχύλου ως την δήλωση του Μ.Αλεξάνδρου (Αρριανού Ανάβ. Β΄14,4): «ΕΓΩ ΔΕ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΓΕΜΩΝ». Οφείλουμε να δεχθούμε ως αληθινό γνώρισμα ενός έθνους το ότι οι συναπαρτίζοντες αυτό πρέπει να αισθάνονται ότι πράγματι αποτελούν ένα κοινωνικό σύνολο και να έχουν την πεποίθηση ότι ανήκουν αναποπάστως σ΄αυτό,αίσθημα που πηγάζει από το κοινό ιστορικό παρελθόν και απο την κοινή τύχη (καλή ή κακή) που τους κρατεί και σήμερα ενωμένους για ένα επίσης κοινό μέλλον. Λαός υπό ευρείαν έννοια είναι το σύνολον των υπηκόων της πολιτείας, ενώ με στενωτέρα οι έχοντες δικαίωμα ψήφου. Η έννοια του λαού είναι έννοια πολιτική και νομική ενώ η έννοια του έθνους είναι έννοια φυσική (φυλετική), ψυχολογική και ιστορική. Οι δύο έννοιες διαφέρουν καθότι και στα πλέον αμιγή εθνικά κράτη υπάρχουν μειονότητες και γενικά πολιτογραφημένοι αλλοδαποί. Στην συνταγματική έννοια λέγοντας έθνος νοούμε το σύνολον των μελών αυτού του έθνους έστω και αν διαμένουν μονίμως εκτός συνόρων.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου