Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ;

Ήταν στις 5 Μαΐου στα 1898 που ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε στην Πράγα στον Deutsches Dilettantenverein, έδινε διάλεξη με τίτλο "μοντέρνα ποίηση". Θα ήθελα να σας παραθέσω την εισαγωγή της διάλεξης και να προβληματιστούμε εν τέλει, πάνω στο τι είναι σημαντικό και τι μοιάζει με σημαντικό πολλές φορές.
Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δείξετε επιείκεια και υπομονή. Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να ακούς κάποιον να μιλά επί μία ώρα περί ποιημάτων. Εάν το γεγονός δεν είχε ήδη αναγγελθεί στις εφημερίδες και δεν είχαμε δεσμευθεί με τέτοιο δυσάρεστο τρόπο, θα μπορούσαμε γρήγορα γρήγορα και στα κρυφά να συμφωνήσουμε μεταξύ μας ότι θα συζητήσουμε για κάτι που παρουσιάζει πιο ζωηρό ενδιαφέρον, όπως για τον Ζολά ή τον καθηγητή Ζενκ [...]
Μα ποιος ήταν ο καθηγητής Ζενκ και ο κόσμος θα έδειχνε τόσο ζωηρό ενδιαφέρον; Τον γνωρίζει κανείς σήμερα; Ο Δρ. Σενκ (1840-1902) προκάλεσε αίσθηση με τη θεωρία του, η οποία δημοσιοποιήθηκε το 1898, ότι η διατροφή που ακολουθούσε μία γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη μπορούσε να επηρεάσει το φύλο του παιδιού! Την εποχή εκείνη ήταν καθηγητής εμβρυολογίας στο πανεπιστήμιο της Βιένης.
Πόσο εύκολα σήμερα πολλοί εκμεταλλεύονται τούτη την διάθεση του ανθρώπου για να συνταραχθεί το θυμικό και χάνουν τον νου τους; Πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να βρεθεί στην μοναδική ευκαιρία να ακούσει ή να διαβάσει έναν Ρίλκε, αλλά προτιμά να εντυπωσιαστεί από μία αερολογία του Δρ Ζενκ;
Ας προσέξουμε λοιπόν ότι το αυθεντικό, το κλασσικό δεν γυαλίζει, μα αν οπλιστούμε με ποιότητα, τότε θα ανακαλύψουμε έναν άλλο κόσμο, που δεν έχει ανάγκη το φανταστικό, αλλά την φαντασία. Έτσι λοιπόν την Ελλάδα να την ζητήσετε στην ΓΚΕΜΜΑ του Λιαντίνη, στην Αρετή του Ρασσιά, στα προλεγόμενα του Συκουτρή στην Ποιητική του Αριστοτέλη, το σχέδιο και τεχνική της Ιλιάδας και της Οδύσσειας από την γυναίκα του Κακριδή κλπ... μην χαραμίσετε τον χρόνο σας σε διάττοντες αστέρες οι οποίοι μπορούν να επισκιάσουν για λίγα δεύτερα τον Σείριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου