Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ VAN ALLEN

Γύρω από τον πλανήτη Γη υπάρχουν δύο θανατηφόρες περιοχές ακτινοβολίας, που βρίσκονται όμως πολύ πιο πέρα από την θερμόσφαιρα. Πρώτος που μελέτησε τις ζώνες αυτές ήταν ο Δρ Van Allen εκ του οποίου και έλαβαν το όνομά τους.
Οι ζώνες Βαν Άλεν αποτελούνται από σωματίδια με μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο που φέρονται να παγιδεύτηκαν από το γήινο μαγνητικό πεδίο. Η κάθε ζώνη απ΄ αυτές έχει το σχήμα ενός πελώριου δακτυλιδιού και που η μία βρίσκεται στο εσωτερικό της άλλης. Το δε ισχυρότερο τμήμα της εσωτερικής ζώνης βρίσκεται γύρω στα 3.200 χλμ. από το έδαφος. Η προέλευσή της πιθανολογείται ότι οφείλεται στην ακτινοβολιακή ή ακτιενεργό δράση του Ήλιου, ενώ η ύπαρξη της εξωτερικής ζώνης κρίνεται πως έχει Ηλιακή και κοσμική καταγωγή. Η ισχυρότερη περιοχή της δεύτερης βρίσκεται γύρω στα 16.000 χλμ. πάνω από τον Ισημερινό της Γης
Tα Διαστημικά οχήματα προσπαθούν να αποφύγουν τις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen που βρίσκονται σε περιοχές γύρω από τη Γη γεμάτες με «ηλεκτρόνια δολοφόνους» και κύματα πλάσματος. Η NASA ερευνά το ζήτημα αυτό με δύο βαριά θωρακισμένα διαστημόπλοια για να διαλευκάνουν το μυστήριο και να ανακαλύψουν τι κάνει αυτές τις ζώνες ακτινοβολίας τόσο επικίνδυνες και τόσο διαβολικά απρόβλεπτες.
Όταν οι ζώνες ακτινοβολίας ανακαλύφθηκαν το 1958, απειλήθηκαν όλες οι ορθόδοξες ιδέες. Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν την εντύπωση ότι ο χώρος γύρω από τη Γη ήταν άδειος, για να έρθει ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Αμερικής, Explorer 1 και να αποδειχθεί το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου