Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2016 - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΕΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τα «Προμήθεια», διοργανώνονται κάθε χρόνο από το 1996.
Έτσι και φέτος χιλιάδες ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν στο Λιτόχωρο κάτω από τον Όλυμπο την περασμένη εβδομάδα για να τιμήσουν την Ελληνική Κοσμοθέαση.
Τα Προμήθεια πραγματοποιούνται στο Λιτόχωρο, καθώς και στο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να «ανταμώσουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Όρους των Θεών».
Σκοπός της ιδιαίτερης αυτής γιορτής είναι, να γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι το Ελληνικό Πνεύμα και ήθος, να τιμήσουν τους Αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις.
Οι τελετές ενάρξεως των Προμηθείων έγιναν την Πέμπτη 7/7 με την τελετή αφής της φλόγας από το μουσείο, στη Διόν.
Το βράδυ της Παρασκευής 8/7 πραγματοποιήθηκε η αρχαϊκή πομπή στους κεντρικούς δρόμους του Λιτοχώρου.
Η πομπή κατέληξε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Λιτοχώρου όπου πραγματοποιήθηκαν πολιτισμικά δρώμενα. Αποκορύφωμα των 5ήμερων εορτών αποτέλεσαν τα τελεστικά- καλλιτεχνικά δρώμενα.
Φυσικά δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις. Σύμφωνα, με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τελετής, ιερέας της εκκλησίας στο χωριό Δίον έβαλε στο τέρμα ξένη μουσική, προκειμένου να παρεμποδίσει τις εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου