Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΙΑΤΑ;

Οι Κυνικοί, Αντισθένης και Διογένης, πίστευαν ότι ο φιλόσοφος δεν έπρεπε ποτέ να παντρεύεται. Μερικούς αιώνες αργότερα, ο Επίκτητος, ενώ επιχειρηματολογεί ότι ο γάμος δεν ταιριάζει στον Κυνικό ή στον Στωικό φιλόσοφο, αφήνει περιθώριο για ειδικές περιπτώσεις, όπως ο φιλοσοφικός γάμος του Κράτη και της Ιππαρχίας.
Ο γάμος μπορεί να ήταν καλός σε μια κοινωνία σοφών ανδρών, αλλά με την επικρατούσα κατάσταση, που είναι σα να βρίσκεσαι σε μάχη διαρκώς, μάλλον θα αποσπάσει τον φιλόσοφο από την υπηρεσία του.
Ο γάμος θα μας βγάλει τις χειρότερές μας πλευρές, έλεγε ο Επίκτητος.
Πίστευε πολύ στην φιλία, αλλά δεν πίστευε με τίποτα ότι μπορούν δύο σύζυγοι να είναι φίλοι. Ο γάμος, έλεγε, είναι μια τρομερή διάσπαση από την καλή ζωή. Το να ασχολείσαι καθημερινά με μικροπράγματα είναι σκέτη αγγαρεία.
Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ.
Στη μόνη περίπτωση που ήταν υπέρ του γάμου ήταν μεταξύ 2 φιλοσόφων, όπως στην περίπτωση του Κράτη και της Ιππαρχίας (Κυνικών φιλοσόφων) που ζούσαν λιτά, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΣΑΚΩΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΙΑΤΑ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει σημασία ποιος θα πλύνει τα πιάτα αλλά,να μην επιβάλλεται ο ένας στον άλλον. Καλή καρδιά,σεβασμός,καλή προαίρεση,αγάπη και οικειότητα. Ολα γίνονται αρκεί να το θελουμε,τα πράγματα είναι πολύ απλά κι εμείς τα κάνουμε περίπλοκα,χάνοντας το αυτονόητο και το αυτονόητο εδώ είναι η συμβίωση. Που αποτυγχάνει λόγω λανθασμενων προτύπων,εγωισμού και ανταγωνισμού. Ποιος θα είναι από πάνω κι ο αρχηγός? Ο άντρας να είναι άντρας και η γυναίκα,γυναίκα και ίσως λίγο πιο κάτω τόσο όσο να πλαισιώνεται από την προστατευτική του αγκαλιά. Ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον κι όχι ο ένας να κατασπαράζει τον άλλον

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου