Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ, ΑΜΑ ΑΥΤΟΣ ΘΑΡΡΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ;

Ο Πλάτων στο έργο του «Τίμαιος», βάζει τον Αιγύπτιο ιερέα να λέει στον Σόλωνα, ότι οι «Έλληνες αεί παίδες εισίν». Δηλ. ότι οι Έλληνες παραμένουν πάντα παιδιά. Εμείς κρατήσαμε τη ρήση αυτή σαν έναν χαρακτηρισμό, πως εμείς οι Έλληνες, είμαστε πάντα παιδιά ανέμελα, πως δεν εμβαθύνουμε στα πράγματα, λίγο παράτολμοι, αλλά και εγωιστικοί.
Όμως ο Αιγύπτιος ιερέας το λέει ξεκάθαρα, πως οι Έλληνες σαν παιδιά, ποτέ δεν διδάσκονται από την Ιστορία και το παρελθόν τους. Δεν διδάσκονται από τη σοφία των προγόνων τους. Δεν αξιοποιούν την Ιστορία και τη διδαχή των προγενέστερων γενεών, που είναι τόσο πλούσια πηγή σε διδάγματα και μάθηση. Δεν αξιοποιούν αυτό που λέει σήμερα ο λαός μας: «Ο παθιός και μαθιός». Χάνουν ένα βάθρο ισχυρό. Έναν τηλαυγή φάρο για την ομαλή μας ιστορική πορεία. Εμείς θα το λέγαμε σήμερα, ότι στερούμεθα μιας δημοκρατικής, ηθικοπλαστικής παιδείας.
Ο καθένας μας σκέπτεται και ενεργεί, σα ν` ανακαλύπτει τα πάντα για πρώτη φορά.
Αδιαφορούμε για την Ιστορία μας.
Πολλοί μάλιστα Έλληνες, όχι μόνον ανιστόρητοι, αλλά και εσκεμμένοι παραχαράκτες την παραποιούν.
Θυμόμαστε και τιμούμε το παρελθόν μας με φαμφάρες και λογύδρια. Όμως δεν μαθαίνουμε απ` αυτό. Τόσα χρόνια υπό το κράτος της αβελτηρίας, του ωχαδερφισμού και του εγωισμού, πνιγόμαστε σε μια έλλειψη πολιτικής αυτοσυνειδησίας.
Αλλά όποιος αγνοεί την Ιστορία του και πιο πολύ την παραποιεί, δεν έχει μέλλον. Σαν Έλληνες ποτέ δεν διδαχθήκαμε από τις έριδες, τις εμμονές ή τις ιδεοληψίες μερικών κακών στιγμών της Ιστορίας μας. Μα ούτε και από τα έπη των δικών μας.
Αλλά ποιος να πείσει τον άρρωστο να πάρει το φάρμακό του, άμα αυτός θαρρεί πως είναι καλά;
Ο Αλκιβιάδης κατηγορήθηκε για τον αποκεφαλισμό των Ερμών, που ξεσήκωσε τους Αθηναίους και τον κατεδίκασαν. Εμείς όμως τρέφουμε μια εγχώρια τρομοκρατία, σε μια Πατρίδα, που τρώει τις σάρκες της. Πολλοί βραδύνοες την αποκαλούν αντίδραση των αδικημένων.
Ποτέ. Δε ρωτήσαμε να μάθουμε, πώς οι Ίωνες της Μικράς Ασίας με τόσες αντιξοότητες, είχαν υποδειγματικά Σχολεία;
Τα «καινά δαιμόνια» του Σωκράτη τύφλωσαν τους Αθηναίους και του έδωσαν το κώνειο. Τα σημερινά μας καινά δαιμόνια, τα αντεθνικά, τα αλλοπρόσαλλα, τα βέβηλα, γιατί δρουν ατιμώρητα;
Του Κων/νου Ι. Παπακωνσταντίνου (Απόσπασμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου