Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Βρέθηκε απολιθωμένο δάσος, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, ίσως και παλαιότερο αυτού της Μυτιλήνης.
Παρατηρήθηκε από ερευνητές του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, να υπάρχει διάσπαρτος ένας μεγάλος αριθμός ευρημάτων διάφορων μεγεθών αποτελούμενων από κορμούς, μήκους αρκετών μέτρων.
Ακόμη, βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων διαφόρων ειδών σε άριστη κατάσταση.
Η επιβεβαίωση της αξίας των ευρημάτων προέκυψε από τον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ανέλυσε όλα τα δείγματα που εστάλησαν από τον Φορέα.
Στην αναφορά του πανεπιστημίου τονίζεται ότι τα δείγματα είναι απολιθωμένα ξύλα.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται, ακόμα, πως «αποτελούν ένα αξιόλογο στοιχείο της παλαιοβλάστησης της περιοχής το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πιο συστηματικά και αναλυτικά».
Επισημαίνεται ότι πρόκειται «για μοναδικά ευρήματα ίσως και αρχαιότερα του απολιθωμένου δάσους της Μυτιλήνης».
Στην ίδια αναφορά του πανεπιστημίου τονίζεται ότι από την μορφή των ιζημάτων και την υπάρχουσα βιβλιογραφική γνώση της περιοχής μπορεί να υποτεθεί ότι η απόθεση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 34 έως και 14 εκατομμυρίων ετών από σήμερα, χρονολογίες που όμως αφορούν εκτίμηση της ηλικίας και όχι προσδιορισμό με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία.
Πηγή (περισσότερα): http://www.iefimerida.gr

Συνέντευξη Τύπου για μια σπουδαία παγκόσμια ανακάλυψη έδωσε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Σταύρος  Κεχαγιόγλου: Παγκόσμια αποκάλυψη! ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ 34 εκατ. χρόνων στο Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης! | MAXHTHΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου