Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ ΓΕΝΟΣ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΤΑΝ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ, ή ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
H λέξη Μουσική, πέρασε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου (music, musica κ.τ.λ) προερχόμενη από την ρίζα μω ή men που σημαίνει “ερευνώ, ζητώ να μάθω, σκέφτομαι, θυμάμαι” (από εκεί και οι λέξεις μύστης και μυστήριο).

O Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει ότι οι Mούσες ονομάστηκαν έτσι από το μυείν ανθρώπους, ενώ άλλοι σύγχρονοί του θεωρητικοί ανέφεραν πως η λέξη Μούσα ταυτίζεται με την γνώση “επειδή απάσης Παιδείας αύτη τυγχάνει αιτία”.
Το θηλυκό γένος της λέξης μουσική, οι γυναικείες μορφές των Μουσών, το νανούρισμα των βρεφών, το οικιακό τραγούδι του αργαλειού, των εργασιών της οικίας , του αγρού, μέχρι το μοιρολόϊ , μας κάνουν να πιθανολογούμε πως οι πρώτοι «συνθέτες – τραγουδιστές – οργανοπαίκτες μουσικοί» ήταν κυρίως γυναίκες!
Η Σαπφώ με την μουσική/ποιητική σχολή της. Η Κόριννα που μάλλον είχε μαθητή τον Πίνδαρο.
Οι γυναίκες πανεπιστήμονες της Αρχαιότητας όπως οι: Πολύγνωτη, Θεανώ, Δαμώ (κόρη του Πυθαγόρα και της Θεανούς), Τελέσιλλα, Ηδύλη, Ηριννα, Πτολεμαΐς, Περικτιόνη, Νικαρέτη, Πυθαΐς και αναρίθμητες άλλες μυημένες στην Πυθαγόρεια Φιλοσοφία και τη μουσική, σε συνδυασμό με τις γυναίκες που απεικονίζονται σε αγγεία και ανάγλυφα ή αγαλματίδια να παίζουν μουσικά όργανα (όπως η μούσα της Μαντινείας Αρκαδίας που παίζει Πανδουρίδα/πρόγονο του Ταμπουρά).

Η μουσική ήταν εν πολλοίς γυναικεία, ή και γυναικεία υπόθεση στην Αρχαιότητα.


Του Δημήτρη Σταθακόπουλου Δρα Παντείου Πανεπιστημίου Δικηγόρου παρ’Αρείω Πάγω Μουσικολόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου