Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η τούρτα γενεθλίων συνοδεύει τον εορτασμό της ολοκλήρωσης ενός επιπλέον έτους ζωής εδώ και πάρα πολλούς αιώνες και το έθιμο  προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Η τούρτα στην Αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν «άμμιλος».
Οι Αρχαίοι Έλληνες για να τιμήσουν τη γέννηση της θεάς Αρτέμιδος έκαναν μια ιδιαίτερη τελετή, κατά την οποία έφερναν στο ναό της Αρτέμιδος ένα γλυκό ψωμί, (κέικ) στολισμένο με κεριά. Ο λόγος που τοποθετούσαν τα κεριά πάνω στη τούρτα γενεθλίων ήταν για να τιμήσουν τη θεά. Τα κεριά άναβαν για να κάνουν το γλύκισμα να φεγγοβολάει και να μοιάζει σαν το φεγγάρι, αφού η θεά Άρτεμις ήταν θεά του κυνηγιού, της φύσης, του φεγγαριού και της γονιμότητας.
Ο λόγος που πρώτα έκαναν μια ευχή και μετά έσβηναν τα κεριά ήταν επειδή πίστευαν πως ο καπνός μετέφερε τις προσευχές τους στους ουρανούς, και η σημερινή συνήθεια να κάνουμε μία ευχή πριν σβήσουμε τα κεράκια πιθανόν να προέρχεται από αυτήν τη δοξασία.
Λόγω του ότι, η Αρτέμιδα θεωρείται και προστάτιδα των μικρών παιδιών, για να έχουν την εύνοια της, οι Αρχαίοι Έλληνες έκαναν αντίστοιχα την τελετή και στα γενέθλια των παιδιών τους.
Και "κλείνω", με αγαπημένες Αρχαιοελληνικές ευχές!!!
• Η υγεία είναι το άριστο για τον θνητό άνθρωπο. Δεύτερο στη σειρά το να είναι από τη φύση όμορφος. Το τρίτο να πλουτίζει χωρίς δόλο. Και το τέταρτο να περνάει τη νιότη με τους φίλους του. (Στοβαίος, 9Β., 10D)
• Να επικοινωνείτε μεταξύ σας κατά τρόπον ώστε να μην μετατρέπετε τους φίλους σε εχθρούς, αλλά να μετατρέπετε τους εχθρούς σε φίλους.
• Το πρώτο: να ζείτε κι έπειτα να φιλοσοφείτε. (Πυθαγόρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου