Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

«ΈΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ…» Γ. Σεφέρης

ΔΕΛΦΟΙ
«Αναλογιζόμενος πόσο μεγάλες υπηρεσίες προσέφερε στους Έλληνες, το προ τριών χιλιάδων ετών Μαντείο των Δελφών, κατά τους πολέμους, τις επιδημίες και τη δημιουργία νέων πόλεων, θα ήταν αμάρτημα να μην αποδώσουμε την εύρεση και τη δημιουργία αυτού στη θεία Πρόνοια, αλλά στην τύχη και τις τυφλές συμπτώσεις».
Πλούταρχος
Ο Ισοκράτης και ο Στράβωνας έλεγαν «Το Μαντείο των Δελφών εθεωρείτο από όλους το αρχαιότερο και αληθέστερο από όλα τα μαντεία».
Ο Κικέρων δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της αξίας των Δελφικών Μυστηρίων «Θα ανατρέψουμε όλη την ιστορία του κόσμου αν δεν πιστέψουμε ότι το μαντείο αυτό έλεγε αλήθεια για πολλούς αιώνες».
Τα περισσότερα μυστικά των Μυστηρίων, τα γνώριζαν οι ιερείς της Δήμητρας στην Ελευσίνα, ο Ιεροφάντης των Καβείρων της Σαμοθράκης, οι Πυθίες του Απόλλωνα στους Δελφούς και οι Ιερείς του Μαντείου της Δωδώνης.
Τα Δελφικά Μυστήρια έζησαν χιλιάδες χρόνια.Το μαντείο των Δελφών είναι πανάρχαιο και χρονολογείται η ίδρυση του από την εποχή που οι θεοί βρισκόταν ακόμη στη γη.
Η καίρια συμβολή του «αψευδέστατου» και «λαμπρότατου» δελφικού μαντείου στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου για περισσότερο από χίλια έτη είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωση του στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας ως έναν από τόπους όπου θεμελιώθηκαν τα ανθρωπιστικά ιδεώδη τα οποία διακρίνουν το ευρωπαϊκό πνεύμα.
«Έχει απομείνει στο άδυτο του Απόλλωνα ένα μυστήριο που μας υπερβαίνει…»
Γ. Σεφέρης
Γεράσιμος Καλογεράκης, «Η Υπέρτατη Μύηση»,  εκδ. Δίον , http://www.e-delphi.gr/  , ΟΜΑΔΑ ΙΧΝΕΥΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου