Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΣΕΡΡΕΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

«Μηχανισμός των Αντικυθήρων: το πρώτο μηχανικό Σύμπαν, ο τίτλος της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το 1ο ΓΕΛ Σερρών, ο Δήμος Σερρών (Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νέας Γενιάς) και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης  ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος του ΕΚΠΑ κ. Ξενοφώντας Δ. Μουσάς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 στην κατάμεστη αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
«Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα μηχάνημα που μαγεύει τον κόσμο, τα παιδιά όλων των ηλικιών γιατί τα έχει όλα. Μυστήριο, ένας αρχαίος κομπιούτερ, ποιος τον έφτιαξε, το ναυάγιο, οι πειρατές και πάνω από όλα επιστήμη με όλους τους γίγαντες των επιστημών μέσα Αρχιμήδη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, όλοι όσοι έπαιξαν ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισμού και ιδιαιτέρως των επιστημών», δήλωσε λίγο πριν την εκδήλωση στη «Σ», ο Ξενοφώντας Μουσάς.
Ο κύριος Ξενοφώντας Δ. Μουσάς, διείσδυσε στα μυστικά της αρχαίας φιλοσοφίας, αστρονομίας και τεχνολογίας μέσα από την παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του αρχαιότερου πλανητάριου και υπολογιστή, που αποτελεί από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαιότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Παρουσίασε το μηχάνημα,  αναφέρθηκε στις λειτουργίες που έχει πως δίνει την θέση της σελήνης και του ήλιου τις φάσεις της σελήνης τις εκλείψεις, τους πλανήτες και ότι άλλο θα  ονειρευόταν οποιοσδήποτε αστρονόμος εκείνη την εποχή και στη σημερινή εποχή.
Στη διάλεξη «ζωντάνεψαν» μπροστά στο κοινό εικόνες από το μυστηριώδες ναυάγιο των Αντικυθήρων, συζητήθηκαν ζητήματα σύλληψης της ιδέας κατασκευής του Μηχανισμού και του τρόπου λειτουργίας του και παρουσιάστηκαν τα πορίσματα των τελευταίων ερευνών αναφορικά με την αποκρυπτογράφηση των επιγραφών που βρίσκονται «κρυμμένες» στις πτυχές του.
Στο τέλος της παρουσίασης ο δήμαρχος Σερρών τίμησε με πλακέτα τον Ξενοφώντα Μουσά για την παρουσίαση του και έφηβοι μαθητές του εικαστικού εργαστηρίου « ΑΡΤΙΟ» της ΚΕΔΗΣ, προσέφεραν στον καθηγητή κ. Μουσά, έργα που φιλοτέχνησαν ειδικά για εκείνον, χειροποίητα και εμπνευσμένα από το θέμα της εκδήλωσης.
Παράλληλα, με την ομιλία στην αίθουσα «Αστέρια», στο φουαγιέ του θεάτρου υπήρχε  έκθεση με πάνελ που σχετίζονται με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και την ελληνική αστρονομία.
Δήμητρα Μετόκη
Πηγή: epiloges.tv, e-simerini.com
https://a-maslarinos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου