Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

SOS ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΑΠΟ «ΟΜΦΑΛΟΣ» ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ!!!

Απογοήτευση και αγωνία όχι μόνο των κατοίκων του δήμου Αμφίπολης αλλά και ολοκλήρου του Ν. Σερρών προκαλεί η εγκατάλειψη και απαξίωση της ανασκαφής του Τύμβου Καστά από την Κυβέρνηση.
Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, το καλοκαίρι του 2014, η μικρή Μεσολακκιά έγινε για λίγο ο ομφαλός του κόσμου.
Τα ευρήματα της ανασκαφής είχαν γίνει αντικείμενο συζήτησης και προβολής ακόμα και στα διεθνή μέσα, με τους αρχαιολόγους να ερίζουν για χρονολογίες και ιστορικά πρόσωπα.
Σήμερα στην περιοχή επικρατούν ερημιά και πλήρη εγκατάλειψη. Οι αρχαιολόγοι έχουν φύγει και μόνο οι μπάρες απαγόρευσης εισόδου και ένα φυλάκιο στον χωμάτινο δρόμο μέσα στα χωράφια, λίγο πριν από τον τύμβο, θυμίζουν ότι εδώ κάποτε υπήρχαν φύλακες και αστυνομικοί που απαγόρευαν την είσοδο στους… περίεργους που ήθελαν να δουν το ταφικό μνημείο, έστω και εξ αποστάσεως.
Οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι αλλά και εξοργισμένοι από την αδιαφορία της Πολιτείας.
«Μένουμε δίπλα στον τύμβο. Θα πεθάνουμε και δεν θα μας έχουν αφήσει να μπούμε μέσα να δούμε την Ιστορία μας, αυτά που αποκαλύφθηκαν» λένε.
Για όσους μήνες διήρκησε ο «πυρετός» της Αμφίπολης ειδήμονες και μη, πολιτικοί και μη, παρήλασαν από την ΑΜΦΙΠΟΛΗ μόνο και μόνο για να κατευνάσουν την αδηφάγο περιέργειά τους και να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους βγάζοντας μια φωτογραφία μπροστά από τις ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΦΙΓΓΕΣ.
Έχουν περάσει 3,5 χρόνια από τότε που σταμάτησε η ανασκαφή της Αμφίπολης και 3 μήνες από την ένταξη στο ΕΣΠΑ και οι εργασίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Εδώ και 3,5 χρόνια ο ΤΥΜΒΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ έμεινε στο σκοτάδι.
3,5 χρόνια τώρα προσπαθούν να υποβαθμίσουν την ανασκαφή καταχώνοντας τον περίβολο.
3,5 χρόνια τώρα δεν δόθηκε ούτε ευρώ για την Αμφίπολη, σε αντίθεση με άλλα μνημεία.
Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου προχθές στη βουλή μεταξύ άλλων είπε:
«Οι αρχαιολόγοι παίρνουν τους αιώνες και τους παραδίδουν στους αιώνες. Επομένως, η αρχαιολογική σκαπάνη χρειάζεται ησυχία, ηρεμία, χρειάζεται το χρόνο της. Χρειάζεται τον χρόνο του αυτό και το βλέπουμε από άλλα τέτοια εμβληματικά μνημεία που χρειάζονται έναν χρόνο για να αποκατασταθούν, να είναι επισκέψιμα και να δοθούν στις τοπικές κοινωνίες και στους επισκέπτες.»
Επιτέλους, κ. Κονιόρδου πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ακόμη για να συνειδητοποιήσετε εσείς εκεί στο Υπουργείο Πολιτισμού ότι το μνημείο αυτό είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ και δεν χωράει ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ως προς την χρονολόγησή του!
ΓΙΑΤΙ 3,5 χρόνια τώρα αποφεύγετε την ταυτοποίηση των οστών.
ΓΙΑΤΙ οι εργασίες συντήρησης της γραπτής ζωφόρου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί με συνέπεια μια μοναδική αρχαιολογική μαρτυρία να παραμένει δυσανάγνωστη και μη προσιτή στην έρευνα;
ΓΙΑΤΙ όλη αυτή η απαξίωση και η εγκατάλειψη προς το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ;
ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ να συνεχίσετε την ανασκαφή και στον υπόλοιπο χώρο εντός της περιβόλου;
Πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι εργασίες του ΕΣΠΑ για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ;
Θα μείνετε στην ιστορία ως οι «ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ» της Αμφίπολης!
«ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΣΗ;»
Δ.Π
Η ομάδα ειδήσεων του http://amfipolinews.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου