Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

ΠΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΡΥΒΕΙ Η ΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ;

Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ, ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ, ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ.
Ξέρω ότι η γνώση περί της Ιστορίας δε μας είναι και τόσο οικεία ή αρεστή. Και αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας συνάρτησης πολλών και διαφόρων συντελεστών και παραγόντων. Ίσως, να οφείλεται και στην πίεση που δεχόμασταν κατά τα σχολικά μας χρόνια μέσα από μία στείρα εκμάθηση και έναν συνεχές παπαγαλισμό, συμβάλλοντας σε μία τέτοια αποστροφή προς την εκμάθησή της. Άλλωστε, είναι γνωστό πώς ό,τι λαμβάνεται υπό πίεση, συνήθως, δημιουργεί αυτομάτως και μία άρνηση, έως και απέχθεια, προς αυτό καθαυτό.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι εξελίξεις προχωρούν με βήμα ταχύ, καταρρίπτοντας κάθε άποψη περί της ύπαρξης και κατ’ επέκταση της βίωσης μίας οικονομικής φύσεως κρίσης, ως επιβεβαίωση, επί της ουσίας, ότι πρόκειται για την έντονα ηθική, κοινωνική και πνευματική μας πτώση, η δύναμη της γνώσης της Ιστορίας έρχεται να επιβεβαιωθεί και πάλι.
Είναι αυτή που μας θυμίζει, μας προβληματίζει, μας επιβεβαιώνει ως ιστορικό λαό, μας ενώνει. Αυτή που συμβουλεύει, προλαμβάνει, ερμηνεύει. Η Ιστορία είναι που, διαμέσου των πράξεων και των λεγομένων των ηρώων της, μας δίνει την ευκαιρία να σκεφθούμε πού βαδίζουμε ως Έθνος, τονώνοντας το αίσθημα της εθνικής μας αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Κι αν ως λαός περάσαμε περιπέτειες, καταστροφές, πολέμους και εμφυλίους, πολλές φορές μάλιστα στο παρελθόν, συνεχίζουμε στο παρόν να δίνουμε τη μάχη για την εθνική μας ανεξαρτησία που βάλλεται καθημερινώς από παντού, όσο κι αν αυτό κοστίζει ακριβά. Η Ιστορία είναι αυτή που μας θυμίζει ότι ο διχασμός, το χάος και οι εμφύλιες συρράξεις δεν οδηγούν πουθενά, κι ότι αντιθέτως, παρά μόνο μέσα από τον κατευνασμό τους επιτυγχάνεται ο σεβασμός και το ενδιαφέρον για τις παραδόσεις και το μέλλον αυτού του ιστορικού Έθνους.
Σύνταξη: Στεφανία Κασαμπαλή (απόσπασμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου