Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ

Πολλές φορές, το ίδιο όνειρο έκανε την εμφάνιση του, με την μια ή την άλλη όψη αλλά πάντοτε με την ίδια προσταγή: "Σωκράτη", έλεγε "μουσική φτιάξε και κάμε την έργο σου". Έτσι και εγώ ό,τι έφτιαχνα έως τώρα θεωρούσα πως είναι προτροπή και ενθάρρυνση από εκείνο, έτσι ενθαρρύνουν και τους δρομείς. Ένα όνειρο να με παρακινεί, αυτό που κάνω να είναι τέχνη της μουσικής, αφού η Φιλοσοφία είναι η μεγίστη μουσική και εγώ είμαι ένας που ασχολείται με αυτήν.
Όσοι αγαπούν την γνώση, αναγνωρίζουν ότι, την ώρα που η Φιλοσοφία παίρνει στα χέρια της την ψυχή τους, αυτή είναι δεμένη και κολλημένη με το σώμα, ένα και το αυτό, μια ψυχή αναγκασμένη να παρατηρεί τα όντα σαν μέσα από τα σίδερα της φυλακής και όχι η ίδια καθεαυτή, ενώ κυλιέται μέσα στην αμάθεια.
Η Φιλοσοφία διακρίνει την πανουργία της φυλακής αφού έχει ως βάση την επιθυμία, έτσι που ο ίδιος ο φυλακισμένος να είναι και ο δράστης της φυλάκισής του.
Θέλω να πω ότι όσοι αγαπούν την γνώση αναγνωρίζουν ότι την στιγμή που η Φιλοσοφία παίρνει στα χέρια της τη ψυχή τους σε αυτή την κατάσταση, την παρηγορεί μέσα σε ηρεμία και επιχειρεί το λύσιμο της.
Δείχνει ότι η έρευνα μέσω των οφθαλμών είναι σκέτη απάτη, απάτη και η έρευνα μέσω των αφτιών και των άλλων αισθήσεων. Την πείθει να τραβηχτεί μακριά από αυτές, στον βαθμό βέβαια που δεν επιβάλλεται σε κάποιον να τις χρησιμοποιεί, ενώ την παρακινεί να συγκεντρώνεται και να συναθροίζεται η ίδια στον εαυτό της, χωρίς να εμπιστεύεται τίποτα άλλο παρά μόνο αυτήν την ίδια, όταν αυτή καθεαυτή διανοείται τα όντα καθεαυτό.
Όταν όμως η ψυχή ερευνά μέσω ενός άλλου κάτι που είναι όχι το αληθινό αλλά σε θέση αλλουνού, να το θεωρεί όχι αληθινό. Και αυτό δεν είναι άλλο από το αισθητό και ορατό, ενώ αυτό που η ίδια βλέπει, είναι το νοητό και αόρατο.
Αυτοί που αληθινά αγαπούν την γνώση είναι αξιοπρεπείς και γενναίοι, όχι για τους λόγους που είναι οι περισσότεροι. Όμως η ψυχή κάποιου που φιλοσοφεί, ελευθερώνεται. Η Φιλοσοφία την ελευθερώνει!!!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ, από το έργο του ΠΛΑΤΩΝΟΣ - ΦΑΙΔΩΝ - 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου