Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

ΕΧΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΦΤΕΡΑ; - ΔΕΝ ΠΕΤΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΡΩΤΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ

Και μου φαίνεται ότι αγνοούν την φύση του Έρωτα οι ζωγράφοι και, για να το πω με πολύ σύντομο τρόπο, όσοι απεικονίζουν την μορφή της θεότητας αυτής.
Διότι δεν είναι ούτε θηλυκή ούτε αρσενική θεότητα ούτε πάλι θεός ούτε άνθρωπος ούτε ανόητος ούτε πάλι συνετός, αλλά συνθεμένος με στοιχεία από παντού και κουβαλώντας πολλά είδη σ' έναν τύπο.
Διότι η τόλμη του είναι αντρική, αλλ' η δειλία του γυναικεία, η αστοχασιά του στοιχείο τρέλας, αλλ΄ ο λόγος του στοιχείο σύνεσης, η σφοδρότητά του στοιχείο αγριμιού, η επιμονή του στοιχείο διαμαντιού, η φιλοδοξία του θεϊκή.
Αυτά εγώ, µα την Αθηνά και μα τους θεούς, δεν ξέρω τι είναι, ωστόσο βέβαια έχει κάτι τέτοιο, κι έτσι είμαι κοντά στο όνομα του θεού.
Ο Εύβουλος ή ο Αραώς λέει:
Ποιος ήταν άραγε ο πρώτος άνθρωπος που ζωγράφισε η πλαστούργησε τον Έρωτα να είναι με φτερά;
Διότι δεν ήξερε τίποτε παρά να ζωγραφίζει χελιδόνια, αλλά δεν ήξερε το χαραχτήρα του θεού αυτού.
Διότι δεν είναι ούτε ελαφρός ούτε εύκολος σ’ εκείνον που κουβαλάει την αρρώστια να γλιτώσει, αλλ' είναι γενικά βαρύς. Πώς λοιπόν θα είχε φτερά ένα τέτοιο πράγμα; Ανοησία και να το έλεγε κάποιος.
Ο Άλεξης λέει;
Λέγεται ένας λόγος από τους σοφιστές, ότι δεν πετάει ο θεός ο Έρωτας, αλλά οι ερωτευμένοι' διατυπώνεται αυτό για εκείνον λανθασμένα και, επειδή δεν το ξέρουν, οι ζωγράφοι τον ζωγραφίζουν βάζοντάς του φτερά.
Αθήναιος – ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΩΝ , βιβλίο ΙΓ

1 σχόλιο:

Λ είπε...

Ναι. Αυτο ειναι!!!!
Τι ομορφα λογια...τι υπεροχες εικονες!!
Σ ευχαριστω τοσο πολυ!!!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου