Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

ΑΘΗΝΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ  

Νομίσματα της Aρχαίας πόλης με την Αθηνά Κυπαρισσία. 
Περισσότερα: https://aristomenismessinios.blogspot.com
Η Κυπαρισσία  Αθηνά ήταν η  πολιούχος  της Κυπαρισσίας τα Αρχαία χρόνια και είχε κοπεί νόμισμα με την Θεά.
Εκεί που είναι η Αγία Τριάδα υπήρχε Αρχαίος Ναός της Αθηνάς και υπάρχουν μόνο τα θεμέλια από το ναό της. Η αντανάκλαση που έκανε το φως στο δόρυ από το μεγάλο άγαλμά της, φαινόταν έως το Κατάκολο. Υπάρχουν ακόμα μεγάλες μαρμάρινες κολώνες έξω απ’ την Αγία Τριάδα, και η αγία τράπεζα είναι πάνω σε σπόνδυλο Αρχαίας κολώνας, του ιερού της Αθηνάς.
Ο Ιούλιος Βερν στο βιβλίο του  “Το Αιγαίο στις φλόγες”, μιλάει για πειρατές που ήρθαν στην Κυπαρισσία το 1828 και βρήκαν ένα καλοδιατηρημένο “χάνι”, κάτι σαν οίκημα-ξενοδοχείο, το οποίο ονομαζόταν ΑΘΗΝΑ.
Πάντως οι Αρχαίοι Κυπαρίσσιοι λάτρευαν την Αθηνά: ήταν πανέξυπνοι, φιλόσοφοι, πολυμήχανοι. Ίδιοι ακριβώς και με τους σύγχρονους. Το Γυμνάσιο-Λύκειο Κυπαρισσίας έχει επί δεκαετίες πολύ καλούς μαθητές και οι απόφοιτοι προχωρούν σε τέχνες και επιστήμες. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι γενικά όλοι ξύπνιοι και πνευματώδεις, ανεξάρτητα αν έχουν πάρει πτυχίο από σχολή.
Κι όσο για το ιερό  δέντρο της Αθηνάς, την ελιά, όπου να κοιτάξεις ελιές βλέπεις.
Υπάρχουν ονόματα γυναικεία: Κυπαρισσία, και Αθηνά, και υπάρχει και τραγούδι του Καλογερόπουλου που λέγεται “Αθηνά Κυπαρισσία”. 
ΑΘΗΝΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ” του Νίκου Καλογερόπουλου  
Αθηνά μου παινεμένη και χιλιοτραγουδισμένη,
ξαναδώσε μας σοφία, τόλμη, αρετή κι αντρεία,
στο ζητάω με παρρησία, Αθηνά Κυπαρισσία.
Γίνε συ αρματηλάτης, να ’ρθει η χώρα στα καλά της.
Με ασπίδα και με δόρυ για να βγούμε από το ζόρι.
Και η Θεά, χρησμό αφήνει: Για να βγούμε από τη δίνη,
Αθηνά και χείρα κίνει!
Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε κάτι για την πατρίδα. Άμα ξυπνήσουμε, ένα κλικ είναι όλα, όπως λέει η Δημοκρατία στην ταινία. Άμα κάνουμε ένα κλικ, ο καθένας χωριστά, αυτή η πατρίδα θ’ αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά πώς να γίνει το κλικ; Κάποιος πρέπει να μιλήσει, να βγει μπροστά…”.
Νίκος Καλογερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου