Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ

Ξεχάσαμε την ιστορία μας. Τους δεσμούς που δένουν τον άνθρωπο με τον άνθρωπο. Απαρνηθήκαμε τον Αριστοτέλη και την αρετή του, τον Σωκράτη και τον βίο του, τον Πλάτωνα και την Πολιτεία του. Στον Ελύτη και στο Μονόγραμμα γυρίσαμε την πλάτη. Και δεν συγκινούμαστε πλέον από το άπειρο μπλε που ξοδεύει ο ίδιος ο Θεός στο Αιγαίο για να μην τον δούμε.
Γυρίσαμε το βλέμμα στην πειθαρχεία των Σπαρτιατών αλλά και στην σοφία των Αθηναίων. Θεωρήσαμε την αγάπη και το χρέος προς την πατρίδα υπερβολή και την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο αφέλεια. Η εμπιστοσύνη αντικαταστάθηκε από την καχυποψία και ο σεβασμός από την απρέπεια. Συνηθίσαμε την ασυδοσία και η εργατικότητα ερμηνεύτηκε σαν χαμαλίκι. Καλύψαμε με χώματα την Ολυμπία και του Δελφούς και αφορίσαμε τα Δελφικά Παραγγέλματα. Το «Γνώθι σ'αυτόν».
Ξεχάσαμε το παρελθόν μας.
Ξεχάσαμε να σηκωνόμαστε με θάρρος και τόλμη απέναντι σε αυτό που μας καταδυναστεύει. 
Σπρώξαμε την αλήθεια και αγκαλιάσαμε την πλάνη.
Θεωρήσαμε το δάκρυ προς την σημαία υπερβολή, και την ανατριχίλα, στο άκουσμα του Ύμνου προς την Ελευθερία του Δ. Σολωμού, παρωχημένη αίσθηση.
Ξεχάσαμε να πονάμε. Ξεχάσαμε να πολεμάμε. Μέσα μας πρώτα. Με αυτά που μας τραβάνε πίσω. Και ξεχάσαμε να φέρνουμε ειρήνη με τους γύρω μας.
Εμείς είμαστε η λύση σε κάθε μας πρόβλημα!
https://pitharipandoras.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου