Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ

Λακωνικότητα και συντόμευση του λόγου.
Ο άνθρωπος είναι έλλογο ον, προικισμένο με τον λόγο, που δεν είναι μόνο η λογική μα και η δυνατότητα έκφρασης. Με τον λόγο εκφράζει τις σκέψεις, τα συναισθήματά του ή πιο απλά μορφοποιεί τον λόγο-λογική. Κοινά παραδεκτό είναι πως ο λόγος αντανακλά όλο τον ψυχοπνευματικό κόσμο του ανθρώπου και αποτελεί το μίτο που μας οδηγεί στα μύχια της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι Αρχαίοι με το  «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» δήλωναν πως το να μιλά  κάποιος  σύντομα  και  περιεκτικά  είναι  φιλοσοφική  στάση  και  άποψη  ζωής.  Το  να μπορεί  να  εκφράζεται  εύστοχα  και  απλά  δηλώνει  την πνευματική  καλλιέργεια,  καλή γνώση της γλώσσας αλλά και λιτότητα και ουσία, τόσο στον τρόπο σκέψης όσο και στον τρόπο ζωής.
Τη  χωρίς  ωραιολογίες,  σύντομη  ομιλία  καθιέρωσαν  οι  Αρχαίοι Σπαρτιάτες  και  ήταν άρρηκτα  συνυφασμένη  με  το  γενικότερο  τρόπο  ζωής  τους,  χωρίς  περιττά  στοιχεία.
Άλλωστε, οι Σπαρτιάτες ως έμβλημά τους είχαν την πειθαρχία, αρετή η οποία επεκτάθηκε και  στον  τρόπο  έκφρασης.  Το  μέτρο,  όμως,  ήταν  χαρακτηριστικό  γνώρισμα  όλων  των Αρχαίων Ελλήνων, και στη ζωή και στην έκφραση, ενώ είναι γεγονός ότι συνολικότερα η Ελληνική Γλώσσα ήταν και είναι από τις πιο πλούσιες, μεστές και ακριβείς γλώσσες, με μια ξεχωριστή λέξη για κάθε νοηματική απόχρωση.
Η λακωνικότητα απορρέει από την ανάγκη του ατόμου να εκφραστεί με ακρίβεια, αποφεύγοντας τις απεραντολογίες και προϋποθέτει ικανότητα και στοχαστικότητα.
Η  λιτή  και  μεστή  έκφραση  διευκολύνει την  επικοινωνία και  γι’  αυτό βελτιώνει  την ποιότητα  των  ανθρώπινων  σχέσεων.  Προσδίδει  βαρύτητα  στα  λόγια,  τα  κάνει  μεστά  σε περιεχόμενο,  προάγει,  επομένως, τη σκέψη, καθιστώντας την επικοινωνία πιο σαφή, ουσιώδη  και  ειλικρινή. 
Αντίθετα,  ο  εκτεταμένος  και  φλύαρος  λόγος  πολλές  φορές συγκαλύπτει  την  αλήθεια  και  δε  βοηθά  τους  ανθρώπους  να  συναντηθούν,  όπως  στην περίπτωση  των  δημαγωγών  και  των  λαοπλάνων.  Για  τον  ίδιο  λόγο  χρησιμοποιούνται κυρίως  εντυπωσιακά σχήματα  λόγου  και  ρητορικές  εκφράσεις.  Τα  πολλά  λόγια κρύβουν παγίδες. Η  λακωνικότητα  είναι  ο καθαρός  και  δίχως  δυσάρεστες  εκπλήξεις  και απατηλές υποσχέσεις λόγος.  Άρα, ο ρόλος της είναι παιδευτικός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η σοφία ατόμων και λαών αποκρυσταλλώνεται σε επιγράμματα και ακόμη, ό,τι η μνήμη του ανθρώπου επιλεκτικά διαφυλάσσει, είναι εκφρασμένο λακωνικά.
Του Δημήτρη Χριστόπουλου (απόσπασμα) Πηγή: http://www.systima.gr/

2 σχόλια:

  1. Τα λι΄γο λόγια χαζαρη και τα καθόλου μέλι ελεγε η γιαγιά μου που ήταν σοφή γυναίκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.