Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Ο Ναός του Ελλανίου Διός στην Αίγινα

Temple of Zeus Hellanios, Aegina

Πηγή εικόνας: https://cityseeker.com
Ο Ναός τους Ελλανίου Διός στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα. Είναι ο αρχαιότερος ναός στην Ευρώπη (τρεις γενιές πριν από τον Τρωικό Πόλεμο) ενώ συμπεριλαμβάνεται στις 500 πιο ιστορικές και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές της Ελλάδας και στους 24 πιο σημαντικούς προορισμούς της Αττικής.
Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, πάνω στο Ελλάνιο Όρος, το ψηλότερο βουνό της Αίγινας, στην περιοχή Σφυρίχτρες. Εκεί θα φτάσεις ακολουθώντας τον δρόμο προς Παχειά Ράχη – Ανιτσαίο, σε απόσταση 8 χλμ από το λιμάνι της Αίγινας.
Σύμφωνα με την Μυθολογία μας, ο βασιλιάς της Αίγινας, Αιακός, σε μια περίοδο έντονης ξηρασίας για το νησί, ζήτησε από τον βροχοποιό Δία να στείλει βροχή κι αφού εισακούστηκε το αίτημά του, έχτισε ένα ιερό προς τιμήν του.
Ναός Ελλάνιου Δία
Στο Ελλάνιο όρος, στην κορυφή του 
(την υψηλότερη της Αίγινας στα 540μ.) βρισκόταν ο ναός του Ελλανίου Διός. 
Σήμερα υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία και στην Ανάληψη. 
Στους πρόποδες του βουνού θα συναντήσουμε την εκκλησία των Ταξιαρχών.

Από τον ναό του Ελλάνιου Δία σήμερα σώζεται ένας τοίχος από τους ελληνιστικούς χρόνους και μία φαρδιά πέτρινη σκάλα η οποία οδηγεί στο επίπεδο όπου είχε κτιστεί το ιερό του Ελλάνιου Δία.
Η θέα από το σημείο είναι μοναδική ενώ αν αντέχεις να ανέβεις μέχρι την κορυφή, μπορείς να απολαύσεις όλον τον Σαρωνικό από άκρη σ’ άκρη.
Εκκλησάκι χτισμένο στους πρόποδες του Ελλανίου Ορους, 
κάτω από την κορυφή του Προφ. Ηλία 
(εκεί που βρισκόταν ο ναός του Ελλανίου Διός). 
Τον Μεσαίωνα στην θέση αυτή υπήρχε μοναστήρι. 
Στον γύρω χώρο υπάρχουν πλήθος ευρημάτων της Ελληνιστικής περιόδου.


(σ.σ.: Κάποιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι λόγω της διαμόρφωσης και τού χώρου στην κορυφή δεν υπήρχε μεγάλος Ναός αλλά μεγαλοπρεπής βωμός πρός τιμή του Διός.
Στούς πρόποδες του Όρους υπάρχει σήμερα ο ναός των Ταξιαρχών κτισμένος από τον 13 - 14 αιώνα, κτισμένος μέσα στο χώρο των εγκαταστάσεων που προορίζονταν για την παραμονή των προσκυνητών κατά την Αρχαιότητα. Έχει χτιστεί κυρίως από αρχαίο οικοδομικό υλικό.)
Αιακός ο πρόγονος
Σύμφωνα με τον μύθο ο Αιακός παντρεύτηκε την Ενδηίδα και από τον γάμο τους γεννήθηκαν ο Πηλέας και ο Τελαμώνας, ενώ με τη Νηρηίδα Ψαμάθη ο Αιακός απέκτησε ακόμη έναν γιο, τον Φώκο, τον πιο επιδέξιο ανάμεσα στους νέους σε όλα τα αγωνίσματα.
Ο Πηλέας και ο Τελαμώνας από ζήλια σκότωσαν τον Φώκο και οργισμένος ο Αιακός έδιωξε τους γιους του από την Αίγινα. Ο Πηλέας κατέφυγε στην Φθία και εκεί απέκτησε από τη Θέτιδα τον Αχιλλέα.
Ο Τελαμώνας πήγε στη Σαλαμίνα όπου απέκτησε γιο, τον Αίαντα, βασιλιά της Σαλαμίνας και ήρωα του Τρωικού Πολέμου.
Τα παιδιά του Φώκου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Παρνασσού την οποία ονόμασαν από τον πατέρα τους Φωκίδα.
Από τους Αιακίδες τους απογόνους του Αιακού έλκουν την καταγωγή τους πολλά γένη: από το γιο του Αχιλλέα τον Πύρρο ή Νεοπτόλεμο κατάγονταν οι μολοσσοί, οι πρόγονοι των βασιλέων της Ηπείρου. Από τον Αίαντα καταγόταν ο Μιλτιάδης ο νικητής του Μαραθώνα και ο γιος του Κίμωνας.
Ελλάνιος Δίας
Με τον Αιακό συνδέεται η λατρεία του Διός Ελλανίου. Οι Έλληνες ίδρυσαν ιερό στην ψηλότερη κορυφή της Αίγινας, στο Όρος, εκεί όπου σύμφωνα με τον μύθο ο Αιακός θυσίασε και ικέτευσε τον Δία να ρίξει βροχή για να σώσει τη χώρα από την ξηρασία. Ο Δίας, ως θεός καιρικός, λατρεύεται σε κορυφές βουνών.
Για το Ελλάνιο ο Θεόφραστος λέει «εάν εν Αιγίνη επί του Διός Ελλανίου νεφέλη καθίζηται ως το πολλά ύδωρ γίνεται».
Η επίκληση του Διός ως Ελλανίου εμφανίζεται από τον -7ο αι., όταν το όνομα Ελλάς και Έλληνες γενικεύθηκε για όλους όσοι μιλούσαν την Ελληνική Γλώσσα.
Ο Ηρόδοτος αναφέρεται στον Δία Ελλάνιο και ο Πίνδαρος εμφανίζει τους γιους του Αιακού να στέκονται «παρ’ βωμόν πατέρος Ελλανίου».
Πηγές: https://weloveaegina.com/el/aigina/ , http://eco-aegina.blogspot.com

Διαβάστε επίσης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.