Πάνω στην κόψη του ξυραφιού έστεκε η Ελλάδα ολόκληρη· τη σώσαμε με τη ζωή μας· είμαστε εδώ.
(απόδοση Θ. Κ. Στεφανόπουλος)
ἀκμᾶς
ἑστακυῖαν ἐπὶ ξυροῦ Ἑλλάδα πᾶσαν ταῖς
αὑτῶν ψυχαῖς κείμεθα ῥυσάμενοι
ΠΑ
7, 250
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Πλουτάρχου, το επίγραμμα είχε χαραχθεί από τον Σιμωνίδη, πάνω σε κενοτάφιο που είχε ανεγερθεί στον Ισθμό για τους Κορίνθιους που έπεσαν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Ο Σιμωνίδης ο Κείος ήταν Έλλην λυρικός ποιητής. Γεννήθηκε στη νήσο Κέα πριν από 2.500 χρόνια όπου ασχολήθηκε με την ποίηση και την μουσική. Πήγε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Ίππαρχου. Μετά την δολοφονία εκείνου μετοίκησε στην Θεσσαλία. Μετά την μάχη του Μαραθώνα επέστρεψε στην Αθήνα και αμέσως μετοίκισε στην Σικελία στην αυλή του Ιέρωνα όπου και παρέμεινε έως το θάνατο του. Συνέθεσε ελεγείες, χορικά ποιήματα, επινίκιους ύμνους, διθυράμβους, παρθένια, θρήνους και επιγράμματα, εκ των οποίων άριστα θεωρούνται αυτά για τους πεσόντες των Θερμοπυλών και του Μαραθώνα. Ήταν φίλος του Θεμιστοκλή και του Παυσανία. Η ποίησή του κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Πέρσες έδωσε μεγάλο θάρρος στους Έλληνες.
Ανθολογία Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας , https://www.greek-language.gr/
Οπτικοακουστικό: Ομηρικός Κύκλος - Ellenos Ellen
--------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.