Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΣΕ ΣΠΑΝΙΑ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ (Βίντεο)

Το άγνωστο βυθισμένο λιμάνι της Αρχαίας
Ερέτριας, απέχει μόλις 30 μέτρα από το σύγχρονο λιμάνι, αλλά το χωρίζουν 2.400 χρόνια απ’ αυτό. 

Ο λιμενοβραχίονας αυτός αποτελεί το δυτικό άκρο του λιμανιού της Ερέτριας. Πρόκειται για μία μνημειώδη κατασκευή από αργούς λίθους που εκτείνεται για 600 περίπου μέτρα με κατεύθυνση από ΒΒΔ προς ΝΝΑ. Στο ΝΝΑ άκρο του, όπου και βρίσκεται ο φάρος του σύγχρονου λιμανιού, στρέφεται προς ανατολικά για 55 περίπου μέτρα, κλείνοντας και προστατεύοντας από νότια, την είσοδο του λιμανιού.

Τα πρώτα 300 μέτρα της κατασκευής καλύπτονται από τον σύγχρονο λιμενοβραχίονα ο οποίος μετά τα πρώτα αυτά μέτρα "τρέχει" παράλληλα προς τον Αρχαίο σε όλο το μήκος του.

Η Αρχαία κατασκευή καθ’ όλο το μήκος της διατηρεί σταθερό πλάτος (8 μέτρα) και βρίσκεται -86 εκ. χαμηλότερα από το σημερινό επίπεδο της θάλασσας. Η αρχική κατασκευή χρονολογείται στις αρχές του δεύτερου μισού του -4ου αιώνα με κάποιες ενισχυτικές μετασκευές στις αρχές του -3ου αιώνα.

Η πρώτη αναφορά της Ερέτριας στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία γίνεται στα Ομηρικά έπη (Ιλιάς Β, 537) όπου μαζί με τις υπόλοιπες ευβοϊκές πόλεις συμμετέχει στην Τρωική εκστρατεία.

Στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία είναι έντονη η μνήμη της Ερετρικής θαλασσοκρατορίας, απόηχος των γεγονότων της γεωμετρικής και πρώιμης αρχαϊκής περιόδου. 

Σύμφωνα με μία επιγραφή η οποία βρέθηκε ενσωματωμένη σε σύγχρονο τοίχο, στην περιοχή του σημερινού λιμανιού, κατά το πρώτο ήμισυ του -6ου αιώνα η Ερέτρια ελέγχει με τον στόλο της τόσο το νότιο όσο και το βόρειο πέρασμα του Ευβοϊκού προς την ανοικτή θάλασσα. Κατά την διάρκεια της Ιωνικής εξέγερσης, η Ερέτρια βοηθά τους εξεγερμένους Ίωνες στέλνοντας πέντε τριήρεις. 

Δύο λιμάνια δίπλα- δίπλα που τα χωρίζουν 2.500 χρόνια.

Εικόνα: Στιγμιότυπο οθόνης  ,  Πηγή: haanity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.