Έλληνες στρατιώτες κατά την Εαρινή Επίθεση | el.wikipedia.org |
Η Εαρινή Επίθεση των Ιταλών έλαβε χώρα στις 9 Μαρτίου 1941.
Στις αρχές του 1941, οι Ιταλοί αποφασίζουν να οργανώσουν μια σφοδρή αντεπίθεση κατά των Ελλήνων για να ανακτήσουν όσα έχασαν και φυσικά το γόητρο του Ντούτσε και του Άξονα. Η αντεπίθεση αυτή ονομάστηκε Εαρινή Επίθεση ή «Operazione Primavera» («Επιχείρηση Primavera») όπου primavera είναι η άνοιξη ιταλιστί. Η άνοιξη θεωρούνταν ιδανική εποχή καθώς υποχωρούσε το χιόνι στο αλβανικό μέτωπο, παράγοντας που οι Ιταλοί υποστήριζαν ότι τους εμπόδιζε στην προέλαση. Η επίθεση ήταν υψίστης σημασίας και θα την παρακολουθούσε και ο ίδιος ο Μπενίτο Μουσολίνι από κοντά. Όπερ και εγένετο: ο Ντούτσε μετέβη στα Τίρανα από το Μπάρι, στις 2 Μαρτίου 1941.
Η Εαρινή Επίθεση ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου 1941, στις 6:30 το πρωί με πυκνούς βομβαρδισμούς από την ιταλική αεροπορία και το πυροβολικό. Στόχος ήταν κυρίως η 1η Ελληνική Μεραρχία που βρισκόταν ανάμεσα στην Τρεμπεσίνα και στο Μπούμπεσι όπως και η κατάληψη των υψωμάτων 711 και 731. Στο 731 έγιναν πολλές και φονικές μάχες καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Το ύψωμα άλλαξε πολλές φορές χέρια μέχρι στο τέλος να επικρατήσει σε αυτό ο Ελληνικός Στρατός.
Οι επιθέσεις του πυροβολικού και της αεροπορίας ήταν σφοδρές και ακολουθούσαν αυτές του ιταλικού πεζικού ακόμα και τη νύχτα. Χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς ο Ελληνικός Στρατός αντιστεκόταν σθεναρά καταφέρνοντας να διατηρήσει τις θέσεις του. Πολλές φορές οι Έλληνες πολεμούσαν σώμα με σώμα τους Ιταλούς στρατιώτες καταφέρνοντας έτσι να αποκρούουν όλες τις ιταλικές επιθέσεις και να υποχρεώνουν τους επιτιθέμενους σε βαριές απώλειες.
Ο Μουσολίνι παρακολουθούσε τις επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή. Τις πρώτες τρεις ημέρες δεν είδε αποτελμάτωση στο μέτωπο και η αποτυχία διαφαινόταν. Στις 13 Μαρτίου 1941, διέταξε γενική επίθεση με όλες τις διαθέσιμες ιταλικές δυνάμεις που δεν έφερε σχεδόν κανένα αποτέλεσμα. Η τελευταία προσπάθεια των Ιταλών έγινε στις 25 Μαρτίου 1941. Κι αυτή έπεσε στο κενό.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ιταλική στρατιωτική ηγεσία διέταξε την κατάπαυση των επιχειρήσεων. Η ιταλική στρατιωτική μηχανή στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Ο Ντούτσε έφυγε από το μέτωπο για την Ιταλία, ταπεινωμένος, απογοητευμένος και αηδιασμένος. Οι γενναίοι Έλληνες στρατιώτες για μια ακόμα φορά είχαν δώσει ένα μάθημα στον αλαζονικό Ιταλό φασίστα ηγέτη αλλά και σε όλον τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.