Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Η ΦΥΣΗ ΦΙΛΟΤΕΧΝΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ – ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ

Ο μεγάλος δάσκαλος όλων των καλλιτεχνών είναι η φύση κι αυτό θα το αποδείξουμε μέσα από τις (ιδανικές) αναλογίες του ανθρώπινου σώματος, δηλαδή πόσο αρμονικά είναι πλασμένα τα μέρη μεταξύ τους φτιάχνοντας το σύνολο (από την κορυφή μέχρι τα νύχια). Παρακάτω, λοιπόν, η επιστήμη θα αποκαλύψει το καλλιτεχνικό μεγαλείο της φύσης πάνω στην ανθρώπινη ανατομία, στηριζόμενη στη φημισμένη “χρυσή ή θεία αναλογία” ή αριθμό φ*:
● η απόσταση από τον ομφαλό μέχρι το πάτωμα και το συνολικό μας ύψος
● η απόσταση από τα ακροδάχτυλα και από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα
● η απόσταση από τον ώμο και από το σαγόνι μέχρι την κορυφή του κεφαλιού

η απόσταση από τον ομφαλό και από τον ώμο μέχρι την κορυφή του κεφαλιού
● η απόσταση από τον ομφαλό μέχρι το γόνατο και από το γόνατο μέχρι το πάτωμα
● το μήκος του προσώπου και το πλάτος του
● το μήκος των χειλιών και το πλάτος της μύτης
● το πλάτος της μύτης και το πλάτος του ενός ρουθουνιού
● η απόσταση ανάμεσα στις κόρες των ματιών και η απόσταση ανάμεσα στα φρύδια κ.ά.

Παράλληλα, το σώμα θυμίζει έργο τέχνης και από άλλες όψεις: “ριζώματα και γυμνά κλαδιά δέντρων θυμίζουν το νευρικό μας σύστημα (Egon Schiele), λουλούδια μέσα από το καλειδοσκόπιο θυμίζουν τα κύτταρά μας (Max Ernst)”. Ακόμη, οι ιστολογικές εικόνες στο μικροσκόπιο θα μπορούσαν να μπερδευτούν με ιμπρεσιονιστικούς πίνακες, το βρογχικό δέντρο δεν πήρε τυχαία το όνομά του, κοχλίας ή σαλιγκάρι λέγεται μία ανατομική δομή στο αυτί μας, ενώ το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα μοιάζει με το κεφάλι της αγελάδας (ιερό ζώο – σύμβολο της αιγυπτιακής θεάς Αθώρ, αντίστοιχης προς την ελληνική Αφροδίτη), ανάμεσα σε πολλά ακόμη παραδείγματα.

* Δύο μέρη βρίσκονται σε χρυσή αναλογία όταν ο λόγος του μεγαλύτερου προς το μικρότερο ισούται με τον λόγο του αθροίσματός τους προς το μεγαλύτερο (αυτό το πηλίκο αντιστοιχεί στον αριθμό φ, που είναι περίπου 1,618). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.