Σε ανασκαφές που έκαναν παλαιότερα στη νήσο Σαμοθράκη μια Αμερικανική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Ντούζμπερι αλλά και τον Έλληνα αρχαιολόγο Ανδρέα Βαβρίτσα, (1914-2014) σ’ έναν τάφο του -3ου αιώνα, βρέθηκε μεταξύ άλλων κι ένα πήλινο συμπαγές ομοίωμα σφαίρας (μπάλας), που μοιάζει με τις μπάλες που χρησιμοποιούνται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Διάφοροι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι υπήρχαν δερμάτινες μπάλες για το φούσκωμά των οποίων με αέρα χρησιμοποιούταν η ουροδόχος κύστη κάποιου μεγάλου ζώου, συνήθως χοίρου.
Ανάγλυφο του -4ου αιώνα που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών εικονίζει έναν έφηβο να παίζει τη μπάλα με το πόδι, μπορεί να μας βεβαιώσει ότι οι πρόγονοί μας έπαιζαν κάποιο ποδοσφαιριστικό παιχνίδι.
Η σφαίρα (μπάλα) φτιαγμένη από δέρμα ή κομμάτια ύφασμα, ραμμένα και παραγεμισμένα με αλογότριχες, άχυρο ή μαλλί, παιζόταν από μικρούς και μεγάλους.
Παιχνίδια με τέτοια
μπάλα περιγράφονται και από τον
Όμηρο. Αναφέρεται
και στην Οδύσσεια του Ομήρου, όταν
περιγράφεται η συνάντηση του Οδυσσέα
και της Ναυσικάς, κόρης του Αλκίνοου,
βασιλιά των Φαιάκων.
Παιχνίδι με κοινά
στοιχεία με το σημερινό ποδόσφαιρο ήταν
το «Επίσκυρον» που παιζόταν στην Αρχαία
Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο διότι το τόπι είχε και άλλες λειτουργίες ως παίγνιον οπότε είναι φυσικό να έπαιζαν και είδος ποδοσφαίρου.
Στα πιο δημοφιλή παιχνίδια
με μπάλα περιλαμβάνονταν η απόρραξις
και η ανακρουσία, όπου χτυπούσαν
την μπάλα συνεχόμενα με δύναμη στο
έδαφος ή στον τοίχο ώσπου να χάσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.