Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Η ΘΡΑΚΗ, ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΒΩΝΑ

Στο πανόραμα των θρακικών φύλων, όταν πια ο Στράβων αναφέρεται στον Νέστο ως όριο Μακεδονίας - Θράκης που ορίστηκε από τους Μακεδόνες βασιλείς, στο προσκήνιο έρχεται η Ροδόπη (Στον Στράβωνα ως Ροδόπη ονομάζεται το όρος, υψηλό σαν τον Αίνο βλ. 7.5.1.28.) και η ευρύτερη περιοχή (Στρ. 7 fr. 36) «πάνω από την Αμφίπολη ζούνε οι Βισάλτες έως την πόλη Ηράκλεια, σε εύφορη κοιλάδα, που τη διαρρέει ο Στρυμόνας. Αυτός ξεκινάει από τους Αγριάνες της Ροδόπης... προχωρώντας βόρεια από την Ηράκλεια προς τα στενά απ’ όπου βγαίνει ο Στρυμόνας, με το ποτάμι δεξιά, αριστερά είναι η Παιονία, η χώρα της Δοβήρου, η Ροδόπη και ο Αίμος». 

Σχετικά με τα υπόλοιπα μέρη ο γεωγράφος (Στρ. 7. fr 43=44 Μ) περιγράφει ότι «Μετά τα στενά της Θάσου βρίσκονται τα Άβδηρα και οι μύθοι που συνδέονται με τα Άβδηρα. Τα κατοίκησαν Βίστονες Θράκες Βιστονικής που εξουσίαζε ο Διομήδης… Μετά η πόλη Δίκαια που βρίσκεται σε κόλπο και έχει λιμάνι. Από πάνω όλων αυτών βρίσκεται η Βιστονίδα λίμνη, με περίμετρο περίπου διακόσια στάδια. Λένε ότι εδώ σε όλη την περιοχή υπήρχε κοίλη πεδιάδα και πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Ο Ηρακλής κρατώντας τα άλογα, όταν είχε έρθει για τα άλογα του Διομήδη, δεν μπορούσε να περάσει, οπότε άνοιξε πέρασμα στη θάλασσα για να γεμίσει την πεδιάδα και έτσι νίκησε τους αντιπάλους του. Δείχνουν και το ανάκτορο του Διομήδη που το λένε από το γεγονός και την οχυρότητά του Καρτερά κώμη. 

Μετά τη λίμνη, που βρίσκεται στο μέσον της περιοχής, είναι οι πόλεις των Κικόνων, Ξάνθεια, Μαρώνεια και Ίσμαρος. Σήμερα ονομάζεται Ισμάρα κοντά στη Μαρώνεια. Κοντά εκβάλλει ρέμα από την Ισμαρίδα λίμνη, που καλείται Οδύσσειο. Εδώ βρίσκονται και οι λεγόμενες Κεφαλές Θασίων». Στο εσωτερικό κατοικούν οι Σαπαίοι και σε άλλο σημείου του χαμένου αυτού μέρους του 7ου βιβλίου ανέφερε (Στρ. fr. 44 (=45 M) ότι «τα Τόπειρα βρίσκονται προς τα Άβδηρα και τη Μαρώνεια»

Η Θράκη, οι Θράκες στα Γεωγραφικά του Στράβωνα (απόσπασμα)

Ιωάννα Ν. Παπαδοπούλου

Επίκουρος Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Δ.Π.Θ.

http://amaked-thrak.pde.sch.gr/topikiistoria/download/pdf/7%20Papadopoulou.pdf 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.