Το απόρρητο αντικείμενο που αν χανόταν, επρόκειτο να καταποντιστεί για όλους τους αιώνες η Μεσσηνία. Αν όμως φυλασσόταν, έλεγαν οι χρησμοί, οι Μεσσήνιοι θα μπορούσαν κάποτε να ξαναβρούν την σωτηρία της χώρας τους.
Παυσανίας 4, 20, 4. Ο Αριστομένης (κατά τον Β’ Μεσσηνιακό Πόλεμο -685 με -668), όταν κατάλαβε πως ήρθε η ώρα να πέσει το φρούριο της Είρας (της Μεσσηνίας) στα χέρια των Λακεδαιμονίων, όπως είχε προπεί η Πυθία, νιάστηκε για ό,τι επέτρεπαν τότε τα πράγματα.
Υπήρχε στους Μεσσήνιους ένα απόρρητο αντικείμενο που αν χανόταν, επρόκειτο να καταποντιστεί για όλους τους αιώνες η Μεσσηνία. Αν όμως φυλασσόταν, έλεγαν οι χρησμοί του γιου του Πανδίονα, Λύκου, πως οι Μεσσήνιοι θα μπορούσαν κάποτε να ξαναβρούν τη σωτηρία της χώρας τους. Το αντικείμενο αυτό, μόλις νύχτωσε, το πήρε μαζί του ο Αριστομένης ο οποίος ήξερε τους χρησμούς. Όταν έφθασε στο πιο έρημο μέρος της Ιθώμης το παράχωσε στο βουνό της Ιθώμης, και ζήτησε από το Δία, ο οποίος προστάτευε την Ιθώμη και από τους θεούς οι οποίοι έσωζαν ως τότε τους Μεσσήνιους να είναι φρουροί της παρακαταθήκης αυτής, ώστε να μην εξαρτηθεί μόνο από τους Σπαρτιάτες η ελπίδα της επιστροφής των Μεσσηνίων.
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ
Ο Παυσανίας 4, 26, 6, λέει πως ο Επαμεινώνδας (Θηβαίος στρατηγός -418 με – 362) ήθελε να ξαναχτίσει μια πόλη αξιόμαχη εναντίον των Λακεδαιμονίων, αλλά οι Μεσσήνιοι δεν ήθελαν να κατοικήσουν την Οιχαλία και την Ανδανία γιατί παλιά τους είχαν βρει συμφορές.
Ενώ κοιμόταν (ο Επαμεινώνδας), λένε πως είδε την νύχτα έναν ηλικιωμένο άνδρα που έμοιαζε πολύ με ιεροφάντη ο οποίος του είπε: "Από μένα θα έχεις το δώρο να νικάς όποιον πολεμάς με όπλα, και όταν φύγεις από τη ζωή, εγώ, ω Θηβαίε, θα κάνω να μην μείνεις άγνωστος και άδοξος. Δώσε όμως και συ ξανά στους Μεσσήνιους την πατρική τους γη και τις πόλεις, επειδή και η κατ’ αυτών οργή των Διοσκούρων έχει ήδη σταματήσει".
Στον Επιτέλη, τον γιο του Αισχίνη, που οι Αργείοι τον είχαν εκλέξει στρατηγό, εμφανίστηκε πάλι (ο ίδιος άνδρας) σε όνειρο και του είπε πως "σε όποιο μέρος της Ιθώμης βρει φυτρωμένα σμίλακα και μυρτιά [μυρσίνη] να σκάψει ανάμεσά τους και να ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΓΡΙΑ, η οποία βασανίζεται κλεισμένη στον χάλκινο θάλαμο και είναι ήδη λιπόθυμη".
Ο Επιτέλης, άμα ξημέρωσε, πήγε στο μέρος αυτό και σκάβοντας βρήκε χάλκινη υδρία. Την πήγε αμέσως στον Επαμεινώνδα, του φανέρωσε το όνειρο και του είπε να αφαιρέσει το πώμα μόνος του και να κοιτάξει τι έχει μέσα. Εκείνος έκανε θυσία, ευχήθηκε σε εκείνον που φανέρωσε με όνειρο την υδρία και κατόπιν την άνοιξε. Βρήκε μέσα λεπτότατο έλασμα κασσιτέρου, τυλιγμένο σε ρολό, όπως είναι οι ρολοί των βιβλίων. Πάνω σε αυτό ήταν γραμμένο το τελετουργικό των Μεγάλων θεών, κληροδοτημένο από τον Αριστομένη (300 χρόνια πριν).
Αυτός (ο Επιτέλης) είχε συνεργασθεί στο κτίσιμο της Μεσσήνης με τον Επαμεινώνδα. Βοηθούμενος ο Επιτέλης, ο γιος του Αισχίνη, από όνειρο βρήκε τη χάλκινη υδρία που είχε κρύψει στις υπώρειες της Ιθώμης ο Αριστομένης (τρείς αιώνες πριν) και την έφερε στον Επαμεινώνδα, ο οποίος βρήκε μέσα την παρακαταθήκη του Αριστομένη, δηλαδή έλασμα κασιτέρου λεπτότατο, όπου ήταν γραμμένο το ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ των Μυστηρίων της ΑΝΔΑΝΙΑΣ. [8 σταδια αριστερά βρίσκονται τα ερείπια της ΑΝΔΑΝΙΑΣ].
Τα Μυστήρια του Καρνάσου ο Παυσανιας τα θεωρούσε τα ιερότερα μετά τα Ελευσίνια. Εκεί φυλασσόταν η χάλκινη υδρία που είχε βρει ο Αργείος στρατηγός Επιτέλης.
Το πρόσωπο που παρουσιάστηκε στον Επιτέλη και στον Επαμεινώνδα, τον ύπνο τους, λένε πως ήταν ο ΚΑΥΚΩΝ, ο οποίος είχε πάει από την Αθήνα στην Ανδανία, κοντά στην Μεσσήνη, την κόρη του Τρίοπα.
http://www.mikrosapoplous.gr/ , Παυσανίου Ἑλλάδος Περιήγησις – Μεσσηνιακά , Point Of View GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.