Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

ΕΥΡΥΔΙΚΗ, ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΙΡΡΑ - Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

«Στο σχήμα της Ήρας, της βασίλισσας των θεών, αιώνιας νύφης του ιερού γάμου, η Ευρυδίκη επιφαίνεται ευκλεής στο βασιλικό ιερό των Αιγών, όπως η Ειρήνη στην αγορά της Αθήνας, γιατί με τον καρπό της κοιλίας της (τρεις βασιλιάδες) έσωσε τον λαό της και χάρισε δόξα και πλούτο στους Μακεδόνες», όπως λέει  η κυρία Κοτταρίδη

Γιατί η Ευρυδίκη ήταν μια γυναίκα, που άλλαξε την Ιστορία. Έχαιρε μάλιστα τέτοιας εκτίμησης, αυτή η άξια κόρη του βασιλικού οίκου της Λυγκηστίδος και αγέρωχη σύζυγος βασιλιά, ώστε στα αναθήματά της να αναφέρεται ως άνδρας, με το πατρώνυμό της: Ευρυδίκα Σίρρα (Ευρυδίκη, κόρη του Σίρρα).

Όπως αφηγείται η αρχαιολόγος το 368/7 π.Χ. ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για το βασίλειο των Μακεδόνων. Ο βασιλιάς Αμύντας Γ΄ που κατάφερε να το οδηγήσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, ανάμεσα από πολύ δύσκολες συμπληγάδες είχε πεθάνει δύο χρόνια πριν και ο νέος βασιλιάς, ο πρωτότοκος Αλέξανδρος Β΄  είχε δολοφονηθεί. Μια μεγάλη συνομωσία βρισκόταν έτσι σε εξέλιξη, με τον ανταπαιτητή Παυσανία να κερδίζει  διαρκώς έδαφος, έχοντας τη στήριξη των εχθρών, που έσφιγγαν από παντού τον κλοιό.  Και στο μεταξύ ο νόμιμος διάδοχος Περδίκκας ήταν ανήλικος ακόμη ενώ ο μικρότερος αδερφός του Φίλιππος κρατούνταν όμηρος στη Θήβα.

«Τότε ήταν που πήρε τα πράγματα στα χέρια της η χήρα βασίλισσα Ευρυδίκη», λέει η κυρία Κοτταρίδη. «Κάλεσε τον Αθηναίο στρατηγό Ιφικράτη, του θύμισε τους δεσμούς φιλίας, που τον ένωναν με τον οίκο του άντρα της, του ζήτησε υποστήριξη για τα ανήλικα παιδιά της και τα κατάφερε». Γιατί ο Ιφικράτης έδιωξε τον Παυσανία και ο Περδίκκας Γ΄ ανέβηκε στον θρόνο(365-359 π.Χ.). Έχοντας μέντορα τον μαθητή του Πλάτωνα, τον  Ευφραίο έγινε ο πρώτος πεφωτισμένος ηγεμόνας της ιστορίας, σκοτώθηκε όμως πολύ νέος, μαζί με 4.000 Μακεδόνες, πολεμώντας τους Ιλλυριούς.

Ο άλλος γιος της Ευρυδίκης, ο Φίλιππος Β΄(359-336 π.Χ.) ήταν αυτός, που έκανε την Μακεδονία πρώτη δύναμη, κυριάρχησε στα Βαλκάνια και ένωσε για πρώτη φορά τους Έλληνες. Ενώ ο εγγονός της Αλέξανδρος Γ΄ (336-323 π.Χ.) έφερε τον Ελληνισμό στις όχθες του Ινδού και έγινε ο πρώτος πολίτης της Οικουμένης.

«Η Ευρυδίκη έζησε αρκετά και πρόλαβε να δει τους κόπους του Φιλίππου να φέρνουν καρπούς. Πέθανε το 343 π.Χ. και ο γιος της την έθαψε με πρωτοφανή μεγαλοπρέπεια στον πρώτο μακεδονικό τάφο που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτήν στις Αιγές», λέει η κυρία Κοτταρίδη. « Ήταν περήφανη, γιατί έμαθε γράμματα, έστω και όντας ώριμη γυναίκα πια, και έτσι μπορούσε να χαίρεται των Μουσών τα δώρα».

Συμπαραστάτες και εμπνευστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη σημασία της Ελληνικής Παιδείας, υπήρξαν η γιαγιά του Ευρυδίκη και ή μητέρα του Ολυμπιάδα. Η γιαγιά του Ευρυδίκη – Βασίλισσα Μητέρα, στην οποία αποδιδόταν σεβασμός και εκτίμηση, είχε αφιερώσει βωμούς στην πρωτεύουσα, τις Αιγές, προς την Εύκλεια, «την αγαθή φήμη», που ήταν και η οδηγός του Αλεξάνδρου.

Η Ευρυδίκη είχε συνθέσει το επίγραμμα που συνόδευε το αφιέρωμά της προς τις Μούσες: 

«Ἡ Ευρυδίκη, κόρη του Σίρρα, αφιερώνει τούτο (του Ἑρμῆ) στις Μούσες της πόλης, επειδή μέσα στην ψυχή της είχε πόθο για γνώση. Ευτυχής μητέρα παιδιών που μεγάλωσαν φρόντισε να μάθει γράμματα τους καταγραφείς του ομιλούντος κόσμου».

https://www.portraits.gr/ , https://greatalexander.gr/ , https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.