Η φωνή φέρει φως
«Σχηματίζεται η φωνή από το φως, διότι φανερώνει και ξεκάθαρα δηλώνει τις σκέψεις. Φωτίζει τον Λόγο, τον νου. Φέρνει στο φως τη νόηση».
Ήταν αποκαλυπτικό για μένα, χρόνια πριν, όταν διάβασα ότι ο Αριστοτέλης συνδέει τη Φωνή με το Φως και το Φως με τον Λόγο. Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, φω, φαίνω σημαίνει λέγω, φωτίζω. Κατ’ επέκταση, η φωνή φέρει φως. Κατά τον φιλόσοφο, φως είναι η νόηση, ο Λόγος. Ο Αριστοτέλης ταυτίζει τις τέσσερις έννοιες νόηση, λόγος, φωνή, φως.
Το 1499, χίλια οκτακόσια περίπου χρόνια μετά τον Αριστοτέλη, τυπώθηκε σε ελληνικό τυπογραφείο της Βενετίας το Μέγα Ετυμολογικόν Λεξικόν. Στο λήμμα Φωνή, θαυμάζουμε και πάλι τη σύνδεση της Φωνής με το Φως, στους εξής ορισμούς:
Και πιο κάτω, στο λήμμα Φω εντυπωσιαζόμαστε ξανά από τη σύνδεση της Φωνής με το Φως: «Σημαίνει δε φω το λέγω, εξ ου και φωνή», «Φω, το φαίνω, εξ ου και φως», «Φω, το λέγω παρά το φως», «Φως γαρ των πραγμάτων, οι λόγοι».
ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ
«Η φωνή μου μου λέει “έτσι είναι τα πράγματα” και η ηχώ της φωνής μου μου λέει “έτσι είσαι εσύ”»
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν έχουμε απλά φωνή. Είμαστε η φωνή μας! Διότι στη φωνή μας αντανακλάται ολόκληρη η υπόστασή μας.
Την άποψή μου, που μετέτρεψα σε διδασκαλία χρόνια πριν, ενίσχυσε ο παγκοσμίως σημαντικότερος Life & Business Strategist, Τόνι Ρόμπινς (1960-). Όταν το 2017 παρακολούθησα στο Λονδίνο το σεμινάριό του «Απελευθέρωσε τη δύναμη μέσα σου», με εντυπωσίασε η ηχηρή επανάληψη της δήλωσης: «You are the Voice!», «Είσαι η φωνή σου!». Δεν έλεγε «έχεις φωνή»…
Η
εμπειρία με τον Ρόμπινς με ώθησε να
αναζητήσω και άλλα νοήματα της φράσης-μότο
μου «Είμαι η Φωνή μου».
Πιστεύω ότι
αέναη είναι και η εξέλιξη της γνώσης
για την ανθρώπινη φωνή. Στις μέρες μας,
υπάρχει η δυνατότητα επιστημονικής
ανάλυσής της με ακριβή όργανα μέτρησης,
καθώς επίσης και μέσω της ψυχολογίας
και της ψυχανάλυσης.
Από το βιβλίο της Νίνας Καλούτσα “Η Φωνήτης Επιτυχίας” από τις εκδόσεις Key Books
-----------------------------
Η φωνή είναι κραδασμοί
Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη φωνή μας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της μοριακής δομής του σώματός μας. Οι κλαψιάρικες φωνές δημιουργούν πολύ αρνητικές καταστάσεις. Άτομα που μιλάνε με αυτό τον τρόπο σπάνια είναι χωρίς προβλήματα. Ο κακός άνθρωπος έχει επικριτική φωνή και φαίνεται να προσελκύει τη βία.
Όταν ένα άτομο αρχίζει να αλλάζει τον τόνο της φωνής του, αρχίζει να αλλάζει τη ζωή του. Ο συντονισμός με το συμπαντικό νου που προκαλεί ο ψαλμός, η προφορική προσευχή και η συνειδητή χρήση της φωνής με ηρεμία και αισθήματα αυτοπεποίθησης δίνουν την απαραίτητη θετική φόρτιση στον άνθρωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.