Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γέφυρα Αρκαδικού, σωζόμενο δείγμα μυκηναϊκής γεφυροποιίας στην Αργολίδα Πελοποννήσου.  https://en.wikipedia.org/

Οι παλαιότερες γέφυρες στον κόσμο είναι τέσσερις μυκηναϊκές αψίδες που βρίσκονται κοντά στα χωριά Μυκήνες και Αρκαδικό. Τουλάχιστον δύο από αυτές χρησιμοποιούνται εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια.

Η γέφυρα του Αρκαδικού και η γέφυρα Πετρογεφύριου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για τοπικούς αγροτικούς σκοπούς.

Η εντύπωση του καλλιτέχνη. https://www.panaiotiskruklidis.com/

Όπως και τα προηγούμενα γεφύρια, το Αρκαδικό Γεφύρι κατασκευάστηκε με κυκλώπεια τοιχοποιία, η οποία περιλαμβάνει προσεκτική τοποθέτηση μικρών λίθων, ασβεστολιθικών ογκόλιθων και πλακιδίων χωρίς τη χρήση τσιμέντου. Έχει πλάτος 18 πόδια, μήκος 72 πόδια και ύψος 13 πόδια.

Η ιστορική γέφυρα εξακολουθεί να είναι ασφαλής για την κυκλοφορία των πεζών και περιστασιακά οι ντόπιοι τη χρησιμοποιούν. Αλλά δεν ήταν η αρχική πρόθεση. Οι αρχαιολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι η γέφυρα κατασκευάστηκε αποκλειστικά για άρματα με βάση τον αρχιτεκτονικό της σχεδιασμό. 

Ένα σύγχρονο άρμα πάνω από τη γέφυρα του Αρκαδικού.  https://www.greecehighdefinition.com/

Ακόμη και τα κράσπεδα που έπρεπε να κατευθύνουν τις άμαξες με άλογα εξακολουθούν να υπάρχουν. Ναι, ακόμη και ένα σύγχρονο άρμα μπορεί ακόμα να στηριχθεί από αυτό.

Γέφυρα Πετρογεφύριου, μια άλλη μυκηναϊκή γέφυρα κοντά, τμήμα της ίδιας Αρχαίας εθνικής οδού από την Τίρυνθα προς την Επίδαυρο, Αργολίδα. Η γέφυρα και ο δρόμος κατασκευάστηκαν για χρήση από άρματα στην εποχή του χαλκού.

Πηγή εικόνας: Heinz Schmitz 

Ένα χιλιόμετρο δυτικά της γέφυρας του Αρκαδικού, η γέφυρα Πετρογεφύριου, η άλλη ιστορική γέφυρα που εξακολουθεί να λειτουργεί, εκτείνεται στον ίδιο κολπίσκο. Αυτή η δομή μοιάζει με την τελευταία ως προς το μέγεθος και το στυλ, αλλά έχει μεγαλύτερο άνοιγμα και ελαφρώς ψηλότερο θόλο.

Στη γύρω περιοχή, στη Λυκοτρούπη στη βόρεια Αργολίδα, κατά μήκος ενός άλλου μυκηναϊκού κεντρικού δρόμου, υπάρχει ένα πέμπτο, καλοδιατηρημένο μυκηναϊκό γεφύρι. Με διαστάσεις 5,20 μέτρα (17,1 πόδια) πλάτος στο κάτω μέρος, 2,40 μέτρα (7 πόδια 10 ίντσες) στην κορυφή και άνοιγμα αψίδας λίγο πάνω από ένα μέτρο, μοιάζει αρκετά σε μέγεθος με τη Γέφυρα του Αρκαδικού. Υπάρχουν ακόμη κράσπεδα σε αυτή τη διαδρομή για να καθοδηγούνται τα άρματα.

Η ιστορία της ανθρωπότητας περιλαμβάνει τόσο τις δύο γέφυρες που στέκονται ακόμη όσο και τα λείψανά τους. Παρόλα αυτά, κανένα από αυτά δεν έχει μέχρι τώρα περιγραφεί ή εμφανιστεί σωστά. Από πλευράς κατασκευής, μια από τις γέφυρες κινδυνεύει, γι' αυτό οι αρχαιολόγοι ενθαρρύνουν την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων ασφαλείας. 

Περιγραφή του οπτικοακουστικού: Η Γέφυρα του Αρκαδικού, γνωστή και ως Γέφυρα της Καζάρμας που βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο του δημόσιου δρόμου Ναυπλίου-Επιδαύρου στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας, είναι μυκηναϊκή γέφυρα και θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και πιθανότατα του κόσμου, καθώς και η αρχαιότερη μονότοξη γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση. Η γέφυρα χτίστηκε την Εποχή του χαλκού, μάλλον τον 13ο αιώνα π.Χ. και ήταν μέρος του καλοκατασκευασμένου μυκηναϊκού οδικού δικτύου που είχαν κατασκευάσει οι Μυκηναίοι στην περιοχή της Αργολίδας, για τη διασύνδεση της Επιδαύρου με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη από γιγαντιαίους ογκόλιθους, χαρακτηριστικό των κυκλώπειων μυκηναϊκών κατασκευών. Έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Εκτός από την γέφυρα του Αρκαδικού στην ευρύτερη περιοχή σώζονται άλλες τέσσερις παρόμοιες γέφυρες, με σημαντικότερες τη γέφυρα στο Γαλούση (κάποιες πηγές θεωρούν αυτήν αρχαιότερη) και το «Πετρογεφύρι». Η μυκηναϊκή γέφυρα χρησιμοποιείται και σήμερα από τους κατοίκους της περιοχής. 

https://hasanjasim.online/ , https://el.wikipedia.org/ , DroneDays gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.