Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Ένα μεγάλο μέρος της ύλης από την οποία αποτελούμαστε προέρχεται από άλλους γαλαξίες!!!

Μέρος των ατόμων στο σώμα μας δεν προέρχονται από τον Γαλαξία μας.

Τα μισά υλικά από τα οποία είμαστε φτιαγμένοι προήλθαν ​​από άλλους γαλαξίες.

Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου προέλευση μέρους της ύλης του Γαλαξία. Credit: ESA/NASA/Hubble

Η μισή ύλη από την οποία είμαστε φτιαγμένοι δεν προέρχεται μόνο από άστρα του Γαλαξία μας, αλλά και από άλλους κοντινούς γαλαξίες, σύμφωνα με μια μελέτη.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το σώμα μας αποτελείται από αστρική σκόνη, υπολείμματα σουπερνόβα και ότι αυτή η πρώτη ύλη του σώματός μας είχε παραχθεί στον γαλαξία μας.

Προηγουμένως καθιερωμένα μοντέλα πρότειναν πράγματι ότι οι γαλαξιακές άνεμοι δεν μπορούσαν να επιτρέψουν τη διαγαλαξιακή μεταφορά της ύλης, αφού δεν ήταν αρκετά ισχυροί για να υπερβούν τις τεράστιες αποστάσεις που χωρίζουν τον Γαλαξία από τους γειτονικούς γαλαξίες του.

Η νέα μελέτη ( The Cosmic Baryon Cycle and Galaxy Mass Assembly in the FIRES imulations ) προτείνει ότι οι γαλαξιακοί άνεμοι είναι πολύ πιο ισχυροί από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Όταν τα αστέρια τελειώνουν τον κύκλο της ζωής τους, εκρήγνυνται με τη μορφή σουπερνόβα και εκπέμπουν αέρια με μεγάλη ταχύτητα μέσω του σύμπαντος. Αυτή η ύλη συλλαμβάνεται από γαλαξιακούς ανέμους, ροές φορτισμένων σωματιδίων που τροφοδοτούνται από εκρήξεις σουπερνόβα.
Βασισμένοι σε προσομοιώσεις υπολογιστή, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι σουπερνόβα διώχνουν μια τεράστια ποσότητα αερίου που είναι ικανό να προωθήσει άτομα από τον έναν γαλαξία στον άλλο. Θεωρούν ότι το πιο πιθανό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της ύλης που αποτελεί τον Γαλαξία μας, προέρχεται από άλλους γαλαξίες, από τους οποίους μεταφέρθηκε με έναν ισχυρό γαλαξιακό άνεμο.

Αυτή η μεταφορά μάζας μεταξύ γαλαξιών, η οποία θα διαρκούσε δισεκατομμύρια χρόνια, θα μπορούσε να είναι η προέλευση του 50% της ύλης που υπάρχει σε μεγάλους γαλαξίες, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη.
Ο Γαλαξίας
μας συγκεκριμένα, θα είχε “κλέψει” τη μισή ύλη του από τα δύο σύννεφα του Μαγγελάνου, που βρίσκονται μεταξύ 160.000 και 200.000 ετών φωτός, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη.

Τα Νέφη του Μαγγελάνου είναι δύο νάνοι γαλαξίες, που ανήκουν στην Τοπική Ομάδα γαλαξιών στην οποία ανήκει ο Γαλαξίας.

Θέα προς τον νότιο ουρανό. Οι φωτεινές περιοχές είναι τα Μεγάλα και Μικρά Σύννεφα του Μαγγελάνου το LMC και το SMC, αντίστοιχα.

Η προέλευσή μας είναι πολύ λιγότερο τοπική από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, εξηγεί ο Claude-André Faucher-Giguère, συγγραφέας της έρευνας, σε μια δήλωση. Προσθέτει ότι οι γαλαξιακοί άνεμοι μπορούν να μετακινήσουν την ύλη πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος της ύλης από την οποία αποτελούμαστε προέρχεται από άλλους γαλαξίες, μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας εξωγαλαξιακούς ταξιδιώτες του διαστήματος, σύμφωνα με τον Daniel Anglés-Alcázar , έναν άλλο από τους ερευνητές.

Αυτό που δεν περιμέναμε, και η μεγάλη έκπληξη, είναι ότι περίπου τα μισά από τα άτομα που καταλήγουν στον Γαλαξία μας, προέρχονται από άλλους γαλαξίες, είπε.
Μας δίνει μια ιδέα για το πώς μπορούμε να έρθουμε από πολύ μακρινές γωνιές του σύμπαντος, πρόσθεσε.

The Cosmic Baryon Cycle and Galaxy Mass Assembly in the FIRE Simulations - Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

bibliotecapleyades.net

------------------------------------------

Διονύσης Σιμόπουλος - Είμαστε αστρόσκονη

Μηνάς Καφάτος: «Γεννηθήκαμε από τα άστρα. Το σώμα μας είναι ένας μικρός πλανήτης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.