Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Επιβεβαιώθηκε: Είμαστε πραγματικά από υλικά των άστρων – η ανθρώπινη σύνδεση με τους ουρανούς

Καλλιτεχνική απεικόνιση: Πώς τα φάσματα των στοιχείων των αστεριών του Γαλαξία αντικατοπτρίζουν τη σημασία που παίζουν αυτά τα στοιχεία στην ανθρώπινη ζωή. Πίστωση: Dana Berry/SkyWorks Digital Inc.: Συνεργασία SDSS. Πηγή

Ο επιστήμονας Carl Sagan είπε πολλές φορές ότι «είμαστε αστέρες», από το άζωτο στο DNA μας, το ασβέστιο στα δόντια μας και τον σίδηρο στο αίμα μας. Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα από τα βασικά στοιχεία της ζωής είναι πραγματικά φτιαγμένα στα αστέρια.

Ονομάζονται " στοιχεία CHNOPS ",

  • άνθρακας

  • υδρογόνο

  • άζωτο

  • οξυγόνο

  • υποφωσφορικός

  • θείο,

...αυτά είναι τα δομικά στοιχεία όλης της ζωής στη Γη.

Οι αστρονόμοι έχουν τώρα μετρήσει όλα τα στοιχεία CHNOPS σε 150.000 αστέρια στον Γαλαξία μας. Πρώτη φορά που αναλύθηκε τόσο μεγάλος αριθμός αστεριών για αυτά τα στοιχεία.

«Για πρώτη φορά, μπορούμε τώρα να μελετήσουμε την κατανομή των στοιχείων στον Γαλαξία μας», λέει ο Sten Hasselquist από το New Mexico State University.
«Τα στοιχεία που μετράμε περιλαμβάνουν τα άτομα που αποτελούν το 97% της μάζας του ανθρώπινου σώματος».

Οι αστρονόμοι με το Sloan Digital Sky Survey έκαναν τις παρατηρήσεις τους με το φασματογράφο APOGEE (Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment) στο τηλεσκόπιο Sloan Foundation 2,5 m στο Παρατηρητήριο Apache Point στο Νέο Μεξικό. Αυτό το όργανο κοιτάζει στο εγγύς υπέρυθρο για να αποκαλύψει υπογραφές διαφορετικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα των αστεριών.

Τηλεσκόπιο Sloan Foundation στο Παρατηρητήριο Apache Point. SDSS.

Ενώ οι παρατηρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός νέου καταλόγου που βοηθά τους αστρονόμους να αποκτήσουν μια νέα κατανόηση της ιστορίας και της δομής του γαλαξία μας, τα ευρήματα επίσης, "επιδεικνύουν μια σαφή ανθρώπινη σύνδεση με τους ουρανούς", είπε η ομάδα.

Ενώ οι άνθρωποι είναι 65% οξυγόνο κατά μάζα, το οξυγόνο αποτελεί λιγότερο από το 1% της μάζας όλων των στοιχείων στο διάστημα. Τα αστέρια είναι κυρίως υδρογόνο, αλλά μικρές ποσότητες βαρύτερων στοιχείων όπως το οξυγόνο μπορούν να ανιχνευθούν στα φάσματα των άστρων.

Με αυτά τα νέα αποτελέσματα, η APOGEE έχει βρει περισσότερα από αυτά τα βαρύτερα στοιχεία στο εσωτερικό μέρος του γαλαξία.

Τα αστέρια στον εσωτερικό γαλαξία είναι επίσης παλαιότερα, επομένως αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από τα στοιχεία της ζωής συντέθηκαν νωρίτερα στα εσωτερικά μέρη του γαλαξία παρά στα εξωτερικά μέρη.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για όσους σαν εμάς που βρίσκονται στις εξωτερικές άκρες ενός από τους σπειροειδείς βραχίονες του Γαλαξία μας, περίπου 25.000 έτη φωτός από το κέντρο του γαλαξία;

«Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να πούμε ποιες είναι οι συγκεκριμένες επιπτώσεις όταν μπορεί να προκύψει ζωή», είπε το μέλος της ομάδας Jon Holtzman, επίσης από την Πολιτεία του Νέου Μεξικού, σε ένα email στο Universe Today.

«Μετράμε την τυπική αφθονία των στοιχείων CHNOPS σε διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιοριστεί σε οποιαδήποτε δεδομένη τοποθεσία το χρονικό ιστορικό της αφθονίας CHNOPS, επειδή είναι δύσκολο να μετρηθούν οι ηλικίες των αστεριών. Επιπλέον, δεν ξέρουμε ποια είναι η ελάχιστη ποσότητα CHNOPS για να προκύψει η ζωή, ειδικά επειδή δεν ξέρουμε πραγματικά πώς συμβαίνει αυτό με κάθε λεπτομέρεια!».

Ο Jon Holtzman πρόσθεσε ότι είναι πιθανό ότι, εάν υπάρχει μια ελάχιστη απαιτούμενη αφθονία, αυτό το ελάχιστο πιθανότατα επιτεύχθηκε νωρίτερα στα εσωτερικά μέρη του Γαλαξία από εκεί που βρισκόμαστε.

Η ομάδα είπε επίσης ότι ενώ είναι σημαντικό να εικάζει κανείς πώς η σύνθεση του εσωτερικού του Γαλαξία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προκύψει ζωή, οι επιστήμονες του SDSS είναι πολύ καλύτεροι στην κατανόηση του σχηματισμού των άστρων στον Γαλαξία μας.

Απόσπασμα από τον Carl Sage. Πηγή Pinterest

«Αυτά τα δεδομένα θα είναι χρήσιμα για να σημειωθεί πρόοδος στην κατανόηση της Γαλαξιακής εξέλιξης», είπε το μέλος της ομάδας Jon Bird του Πανεπιστημίου Vanderbilt, «καθώς γίνονται όλο και πιο λεπτομερείς προσομοιώσεις του σχηματισμού του γαλαξία μας, που απαιτούν πιο σύνθετα δεδομένα για σύγκριση».

«Είναι μια ιστορία μεγάλου ανθρώπινου ενδιαφέροντος, ότι μπορούμε τώρα να χαρτογραφήσουμε την αφθονία όλων των βασικών στοιχείων που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα και σε εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια στον Γαλαξία μας», δήλωσε η Τζένιφερ Τζόνσον από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Αυτό μας επιτρέπει να υπολογίσουμε για το πότε και πού στον γαλαξία μας η ζωή είχε τα απαραίτητα στοιχεία για να εξελιχθεί, σε μια «γαλαξιακή κατοικήσιμη ζώνη».

Ο κατάλογος είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο SDSS, οπότε ρίξτε μια ματιά μόνοι σας στην αφθονία των χημικών στο τμήμα μας του γαλαξία.

από τη Nancy Atkinson, από την ιστοσελίδα Universe Today

μέσω bibliotecapleyades.net

-----------------------------------

Διονύσης Σιμόπουλος - Είμαστε αστρόσκονη

Μηνάς Καφάτος: «Γεννηθήκαμε από τα άστρα. Το σώμα μας είναι ένας μικρός πλανήτης»

Ένα μεγάλο μέρος της ύλης από την οποία αποτελούμαστε προέρχεται από άλλους γαλαξίες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.