Του Γιώργου Λεκάκη
Είκοσι χρόνια μελέτης DNA επιβεβαίωσαν πως οι ρίζες των Ετρούσκων είναι από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου (και δη της Λήμνου-Χίου), δηλ. αυτό που απεύχονταν και απέκρυπταν τόσους αιώνες οι Ρωμαίοι και οι Ιταλοί…
Αυτό το έχω πει και γράψει πολλάκις. Γι’ αυτό άλλωστε, οι Ιταλοί έδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για αρχαιολογικές ανασκαφές στην Λήμνο (μέχρι σήμερα)…
Ένας Ιταλός ιατρός, την δεκαετία του 1870, ανακάλυψε την θρυλική 12η πόλη των Ετρούσκων, αυτού του μυστηριώδους λαού, που οι Ρωμαίοι προσπάθησαν να διαγράψουν από την ιστορία, επειδή ζήλευαν τον ανώτερο πολιτισμό του…
Ήταν ένα τυχαίο εύρημα ενός νομίσματος, που οδήγησε τον Isodoro Falchi να προσδιορίσει την Vetulonia, την τελευταία πόλη της Ετρουσκικής Ομοσπονδίας. Αυτή η χαλαρή ομοσπονδία πόλεων, επί κορυφής λόφων, στην όμορφη περιοχή της Τοσκάνης, έζησε για 1.000 χρόνια, μέχρι την εξαφάνισή τους, γύρω στο 500 π.Χ. Επειδή διακοσμούσαν τους τάφους τους όπως και τα σπίτια τους, ξέρουμε ακριβώς πώς ζούσαν. Από αυτά, τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία (αγάλματα και άλλα αντικείμενα), γνωρίζουμε ότι χρησιμοποίησαν σιδερένια εργαλεία, έκτισαν πόλεις με πέτρινους ναούς και ζούσαν σε σπίτια με μικρές εσωτερικές πισίνες! Είχαν έναν καλαίσθητο, ευημερούντα τρόπο ζωής, με δεξιώσεις και γιορτές, με ισότητα μεταξύ των φύλων, και ένα υγιές ενδιαφέρον για τον έρωτα.
Οι Ρωμαίοι βασίσθηκαν στα επιτεύγματα των Ετρούσκων! Η Ρώμη υιοθέτησε, κυριολεκτικά, ακόμη και το αποχετευτικό τους σύστημα!!!
Η Στήλη των Καμινίων Λήμνου, ήταν μια δεύτερη μαρτυρία…
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: Ετρούσκοι < Τύρρα / τύρσα (από όπου τα εθνικά Τυρσηνοί και Tusci) < ελλ. τύρσις / τύρρις > λατ. turris = πύργος, γερμ. Turm, κλπ.
Στις μέρες του Falchi, τον 19ο αι., οι αρχαιολογικές Αρχές στην Ρώμη φαίνονταν σχεδόν απρόθυμες να αναγνωρίσουν τις ανακαλύψεις του… Αλλά οι σημερινοί γενετιστές έχουν αποδείξει ότι ο Falchi είχε δίκιο. Έχουν ανακαλύψει ότι οι σημερινοί κάτοικοι της Campiglia Marittima, της αρχαίας Vetulonia, προέρχονται από τους αρχαίους Ετρούσκους. Και έχουν λύσει και ένα δεύτερο μυστήριο: Οι αρχικοί πρόγονοι των Ετρούσκων δεν προέρχονταν από την Ιταλία, αλλά από το
Αιγαίο (και δη από Λήμνο, ίσως και Χίο – υπάρχει ετρουσκική πόλη Chiousi), και τις αρχαίες ελληνικές πόλεις των παραλίων του, στην Μικρά Ασία…
Από τις τελευταίες ανασκαφές της Simona Rafanelli και της Sylvia Guideri καταλαβαίνουμε ένα πιο σημαντικό γεγονός: Οι Ρωμαίοι μπορεί να θέλουν να προσποιούνται ότι οι Ετρούσκοι δεν υπήρξαν ποτέ, αλλά σήμερα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία ότι οι Ετρούσκοι και οι Ρωμαίοι έζησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα αρμονικά, λατρεύοντας τους ίδιους θεούς, πριν τους αφανίσουν (και αυτούς) οι Ρωμαίοι…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΕΤΡΟΥΣΚΟΥΣ, ΕΔΩ.
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 17.5.2019.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ηρόδοτος (Ηροδότου, Ιστορίαι, 1, 94) αναφέρει ότι οι Ετρούσκοι κατάγονταν από την Ανατολία και το Αιγαίο που κατέφυγαν προς τα δυτικά μετά από λιμό.
Αποίκισαν την Ιταλία προερχόμενοι από τη Λυδία, του γνωστού βασιλιά Κροίσου, έπειτα από 18ετή λιμό. Με επικεφαλής τον Τυρρηνό, μπάρκαραν από την Σμύρνη για την περιοχή Ούμπρια της Ιταλίας.
Το 1885 μια στήλη με Ετρουσκικά του -6ου αιώνα βρέθηκε στη Λήμνο.
Τελικά, στις 18 Ιουνίου του 2007, και έπειτα από έναν μαραθώνιο αναλύσεων DΝΑ του πληθυσμού της πρώην ετρουσκικής πόλης Μurlo της Ιταλίας, ο καθηγητής Αλμπέρτο Πιάτσα (Αlberto Ρiazza), του Πανεπιστημίου του Τορίνου, ενημέρωσε το ακροατήριο του ετήσιου συνεδρίου της Εuropean Society of Ηuman Genetics ότι «ο Ηρόδοτος είχε δίκιο».