Η ελαία έγινε ιερό δέντρο όταν η θεά Αθηνά αγωνίσθηκε με τον Ποσειδώνα για την διεκδίκηση της πόλης του Κέκροπα , την μετονομαζόμενη Αθήνα. Κατά την μυθολογία όταν οι δύο θεότητες ανέβηκαν στον βράχο της Ακρόπολης για να προσφέρουν ο καθένας το δώρο του για να κερδίσουν την εξουσία της πόλης.
Ο Ποσειδώνας κτύπησε με την τρίαινα του τον βράχο και ξεπήδησε νερό. Νερό θαλασσινό όπως ήταν και το στοιχείο του. Η Αθηνά κτύπησε τον βράχο με το δόρυ της και ξεπετάχτηκε το δέντρο της ελιάς πού της έδωσε και την νίκη. Η πόλη ονομάσθηκε Αθήνα. Αλλά βέβαια , ίσως θα πρέπει να υποψιασθούμε την αντιπαλότητα αυτών των δύο θεών, πού πρέπει να έχουν μια κωδικοποιημένη γνώση πίσω από τους μύθους τους.
Όπως λένε οι θεοί διαίρεσαν τη Γη ώστε ο καθένας να έχει το μέρισμα του. Ο Ποσειδώνας πήρε το νησί της Ατλαντίδος. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα στο έργο του «Κριτίας», η Αθήνα φαίνεται να συμβολίζει την «τέλεια κοινωνία» και η Ατλαντίδα τον αντίπαλό της. Η Ατλαντίδα ήταν το νησί του Ποσειδώνα, λεγόταν Πασειδωνία, αργότερα πήρε το όνομα του υιού του Ποσειδώνα, του Άτλαντα. Να μην ξεχνάμε πώς στις μάχες πού έχουμε ανάμεσα σε αυτές τις δύο θεότητες μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε και την μάχη των Ελλήνων με τους Άτλαντες. Μάχη πού κέρδισαν οι Αθηναίοι .
Η θεά της σοφίας η Αθηνά δεν διάλεξε τυχαία την ελιά. Η Αθηνά γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία. Ξεπετάχτηκε πάνοπλη με ένα κτύπημα του Ηφαίστου. Η Αθηνά είναι η σκέψη και ή ιδέα πού ξεπετιέται από το μυαλό μας με ηλεκτρικές κεντρίσεις . Κατά τη διαδικασία της γήρανσης και σε καταστάσεις όπως η απώλεια μνήμης και η νόσος του Alzheimer αυξάνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, γιατί βοηθούν στο να διατηρείται η δομή του κυτταρικού τοιχώματος του εγκεφάλου. [http://www.solon.org.gr/] Το λάδι της ελιάς μας κάνει πιο υγιείς και πιο έξυπνους [http://www.elia-diktyo.gr/].
Ο Όμηρος αναφέρεται στο ελαιόλαδο ως "χρυσό υγρό" και ο Ιπποκράτης, ως τον «μεγάλο θεραπευτή". Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ελαιόλαδο έχουν αντικαρκινική δράση, μέσω της παρεμπόδισης του σχηματισμού των ελευθέρων ριζών και ως εκ τούτου του οξειδωτικού στρες. [http://fillaelias.blogspot.com/] Και βέβαια η ευεργετική συμβολή της ελιάς στον εγκέφαλο συνδέεται και με την έννοια της αποβολής του άγχους. Η κατανάλωση ελαίου και μόνο στην διατροφή μας και όχι βουτύρου ή σπορέλαιων διατηρεί την εγρήγορση του νού μας, την ευστροφία του και την θετική σκέψη.
Η πηγή του θέματος είναι αυτή παρακαλώ, http://filosofia-erevna.blogspot.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να το λες, μάλλον θα είναι δικό σου το άρθρο. Για αυτό και θα προσθέσω τον σύνδεσμό σου ως πηγή. Αν και δεν είναι αυτή η πηγή μου. Με μια πρόχειρη μάτια στην αναζήτηση είδα ότι το συγκεκριμένο άρθρο αναδημοσιεύτηκε σε 24 – 25 blogs. Ξέρεις όμως τι γίνεται με τις αναδημοσιεύσεις. Ο καθένας έχει και διαφορετική πηγή. Γι αυτό και εγώ έβαλα ως πηγή αυτήν που το πρωτοείδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιο αρθρο αλλα διαφωνουμε στο σημειο που λετε για το λαδι Κανενας φρουτοφαγος ωμοφαγος δεν το συνιστα Καποιοι μαλιστα λενε με στομφο ...οτι το λαδι ειναι μονο για τις μηχανες Και αν το σκεφτει κανεις ....και παντα μιλωντας μονο για το δικο μας ελειολαδο...και οχι τα δηλητηρια σπορελαια κλπ ..... ο τροπος που παραγεται δεν ειναι και ο πιο καταληλος Θερμαινεται σε θερμοκρασιεες που ξεπερνουν τους 170μβαθμους αν δεν κανω λαθος Απο την αλλη η παρατεταμενη διατηρηση σε δοχεια ισως το καθιστα επιζημιο Ενα ακομα .....Σε περιοδους αποτοξινωσης φυσικα απαγορευεται
ΑπάντησηΔιαγραφή