Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΠΗΝΕΛΟΠΗ - ΑΠΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗΣ, ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΨΥΧΙΑΣ, ΣΕ ΚΑΙΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ
Για την ιστορία του πράγματος: Δεν είναι κάτι καινούριο. Πριν δυο αιώνες στην Καραϊβική, ο τυφώνας έπαιρνε το όνομα του Αγίου που γιόρταζε την ημέρα της εμφάνισής του.
Η ονοματοδοσία σε έντονα καιρικά φαινόμενα όταν ξεκίνησε στις ΗΠΑ, συνηθίστηκε η χρήση γυναικείων ονομάτων, αλλά λόγω πολλών αντιδράσεων από γυναικείες οργανώσεις, αποφασίστηκε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους διακρίσεις. Έτσι, κατέληξαν στη χρήση εναλλάξ τυχαίων γυναικείων και ανδρικών ονομάτων.
Στη συνέχεια αυτό υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Έτσι από τις αρχές του 2017 αποφασίστηκε να δίνουν ονόματα σε καιρικά φαινόμενα και στη χώρα μας. Είναι δηλαδή και αυτό μια εισαγόμενη αντιγραφή.
Πολλοί άνθρωποι, εύλογα αναρωτιούνται, γιατί σε κάθε ακραία κακοκαιρία να δίνεται και ένα όνομα.
Η απάντηση είναι ότι η επιλογή ενός εύκολου ονόματος θα βοηθούσε στην καλύτερη και αμεσότερη μετάδοση πληροφοριών προς το ευρύ κοινό από τα ΜΜΕ, ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτεί. (...)
Πηνελόπη και Τηλέμαχος αττικός ερυθρόμορφος σκύφος -450
Museo Civico, Chiusi
Αφορμή για να γράψω το κείμενο αυτό και να το μοιραστώ μαζί σας, είναι το όνομα Πηνελόπη.
Διαβάζουμε αυτές τις μέρες: “....αιτία για τη μεταβολή του καιρού είναι η «Πηνελόπη», ένα βαρομετρικό χαμηλό.....κλπ, κλπ.”
Ως απλός άνθρωπος, μόνο απλές δικές μου σκέψεις καταθέτω και αναρωτιέμαι:
Τι σχέση μπορεί να έχει το όνομα της Πηνελόπης, με καιρικά φαινόμενα;
Θεωρώ ότι είναι αταίριαστο, διότι:
Η Πηνελόπη προβάλλεται από τον Όμηρο ως πρότυπο συζυγικής πίστης, μητρικής στοργής, γυναικείας σωφροσύνης, καρτερίας, αξιοπρέπειας, και ευψυχίας. Χαρακτηρίζεται ωραία σαν την Άρτεμη ή την Αφροδίτη, με «αγαθάς φρένας», άμεμπτη και συνετή. 
Για την έντιμη δόξα της Πηνελόπης μιλάει ακόμη και ο αδικοσκοτωμένος Αγαμέμνονας από τον Κάτω Κόσμο. «Μα, εσύ Οδυσσέα, από σφαγή γυναίκας δεν φοβάσαι γιατί είναι φρόνιμη πολύ κι έχει καλή τη γνώμη» (λ 449-450).
«Κανείς κυρά, σ’ όλη τη γη δε θα σου βρει ψεγάδι. Αλήθεια, φτάνει η δόξα σου ως τα πλατιά τα ουράνια». (τ 106) βροντολαλεί ο Οδυσσέας.
Η Πηνελόπη λοιπόν είναι ΠΟΛΥΣΕΒΑΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ - Πρότυπο συζυγικής πίστης, μητρικής στοργής, γυναικείας σωφροσύνης, καρτερίας, αξιοπρέπειας, και ευψυχίας.
Γιατί στην χώρα μας “βαφτίζουν” τις κακοκαιρίες με ονόματα από την Ελληνική Αρχαιότητα; Είδαμε να δίνουν ονόματα όπως «Ευρυδίκη», «Αριάδνη», «Ορέστης», «Ιοκάστη»... Μπορεί η φαντασία μου να καλπάζει αλλά, ακούσια, έτσι ίσως να συνδέονται τα ονόματα των Αρχαίων προγόνων μας, με ακραία καιρικά φαινόμενα ή και πιθανές φυσικές καταστροφές του σήμερα, στο συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων. Τραβηγμένο; Μπορεί. Και μπορεί για κάποιους, ότι έγραψα εδώ, να είναι “πολύ κακό για το τίποτα” και άνευ σημασίας. Ίσως. Αλλά όπως προείπα, απλώς καταθέτω τις σκέψεις μου και τις μοιράζομαι μαζί σας.
Τα έγραψα όλα αυτά διότι, θεώρησα το όνομα της Πηνελόπης αταίριαστο με την επερχόμενη κακοκαιρία και εκτός θέματος, για τους λόγους που προανέφερα. Διότι το όνομα είναι σύμβολο. Κάτι σημαίνει, κάτι προσδιορίζει. Ένα χαρακτηριστικό, μια ιδιότητα. Ειδικά τα ονόματα κυρίως της Ελληνικής Μυθολογίας, δεν τα έφεραν τυχαία οι κάτοχοί τους. Αντιπροσώπευαν την προσωπικότητά τους. Έτσι, αφού δίνουν όνομα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ίσως και καταστροφικά, θα έπρεπε να δίνουν, τουλάχιστον κάποιο όνομα που να ανταποκρίνεται και στις ιδιότητες του φαινομένου. Θα ήταν και πιο ταιριαστό και πιο αντιπροσωπευτικό με την όλη κατάσταση.
Καλό χειμώνα να έχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.