Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ΙΣΟΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Ο Πλάτων είχε γράψει εις το υπέρθυρον τής Ακαδημίας του. Κανείς αγεωμέτρητος δεν επιτρέπεται να εισέλθει εδω· Δηλαδή κανείς άδικος να μη περάσει το κατώφλι. Διότι ισότης και δίκαιον είναι Γεωμετρία.
Πρό των θυρών τών αυτού γράψας υπήρχε Πλάτων• Μηδεiς άyεωμέτρητος εισίτω μου τήν στέyην• Τουτέστιν, άδικος μηδείς παρεισερχέσθω τήδε· Ισότης yάρ καί δlκαιόν έστι γεωμετρία. (Τζέτζης, χιλιάδες VIII 972).

Όθεν Πλάτων είχεν έπιγράψει εΙς τήν αίθουσαν ακροάσεων της Ακαδημίας “να μην εισέρχεται κανείς αγεωμέτρξτος”.

Όθεν και τω ακροατηρίω επέγραψεν (sc. Πλάτων), αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω. (Αριστοτέλους Σχόλια τ. IV, σ. 16 b 12. Bekker - Cigon).

Πηγή: ΑΝΑΛΕΚΤΑ - ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Σ. ΣΤΑΜΑΤΗ –– ΑΘΗΝΑΙ 1978

Η εκτίμηση, την οποία έχει ο Πλάτων για την Γεωμετρία ως πολιτιστικό μέσο, φαίνεται σε ένα ανέκδοτο περιστατικό, το οποίο δημοσιεύει ο Κικέρων στην «Πολιτεία» του («De republica» I, 17, 29):

Ο Πλάτων ταξιδεύοντας με πλοίο ναυάγησε. Η θύελλα έφερε τους ναυαγούς σε αιγιαλό άγνωστης και έρημης χώρας. Οι συνταξιδιώτες έτρεμαν από τον φόβο, νομίζοντας ότι βρίσκονταν σε χώρα αγρίων ανθρώπων. Ο Πλάτων παρατηρήσας γεωμετρικά σχήματα στην αμμουδιά καθησύχασε τους συνταξιδιώτες του λέγοντάς τους: «Μην ανησυχείτε, εδώ κατοικούν πολιτισμένοι άνθρωποι. Τούτο φαίνεται από τα γεωμετρικά σχήματα, τα οποία είναι σχεδιασμένα στην άμμο.»  

Όταν κάποιος νέος εξέφρασε την επιθυμία να παρακολουθήσει μαθήματα στην Ακαδημία, ο Ξενοκράτης, ο οποίος υπήρξε μετά τον Πλάτωνα και το Σπεύσιππο διευθυντής της Ακαδημίας, τον ρώτησε, εάν γνωρίζει Γεωμετρία.

Στην αρνητική απάντηση του είπε: «Πορεύου· λαβάς γαρ ουκ έχεις φιλοσοφίας», δηλαδή «πήγαινε, δεν έχεις την απαιτούμενη προπαίδεια, για να μάθεις Φιλοσοφία». (Διογένης, Λ. ΙV, 10.)

ΜΗΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΩ (Βίντεο) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.