Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ Ή ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πιο μυστηριώδης απ' ότι μπορούμε να φανταστούμε. Τα κάθε είδους περίεργα φαινόμενα που αδυνατούμε να εξηγήσουμε, αποτελούν μέρος του κοσμικού μυστηρίου. Η ανθρώπινη επιστήμη προχωρά με τεράστια άλματα, και παρά την εξέλιξή της, αδυνατεί να εξηγήσει γεγονότα και πραγματικότητες που δεν πληρούν τις τρισδιάστατες προδιαγραφές, δεν εντάσσονται στους κανόνες της ανθρώπινης λογικής και δεν εκφράζονται με μαθηματικούς φυσικούς και χημικούς τύπους. Μπροστά σ’ αυτή της την αδυναμία αρνείται κάθε συζήτηση και αντιπαρέρχεται τα γεγονότα.

Μόνο την τελευταία εικοσαετία άρχισε να προβληματίζεται και να σταματά με σοβαρότητα μπροστά στις πραγματικότητες που τις ονόμαζε “παραφυσικά φαινόμενα”. Η λέξη “αδύνατον” για την επιστήμη έπαψε να ισχύει και όταν την χρησιμοποιεί το κάνει με πολλή προσοχή. Τι θα πει αδύνατον και για ποιες πραγματικότητες;

Ποιοί έφτιαξαν την επιστήμη;

Οι αμφισβητίες οι οποίοι αρχικά συκοφαντήθηκαν και μέχρι να δικαιωθούν πέρασαν από πολλά στάδια περιφρόνησης.

Η επιστήμη βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία. Απαιτείται τεράστια διαδρομή για την ενηλικίωσή της αφού αυτά που ξέρει είναι απειροελάχιστα σε σχέση μ' αυτά που δεν ξέρει, ή έχει να μάθει.

Υπάρχει ένας μυστηριώδης κύκλος πιθανοτήτων που δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμμιά γνωστή επιστημονική περίπτωση. Ο χρόνος και η επιστήμη σε κάποια στιγμή θα δώσουν εξήγηση.

Τα μυστήρια δημιουργούν οπαδούς και πολέμιους· οι πρώτοι γοητεύονται από το αφύσικο το υπερβατικό και το μυστηριώδες και οι δεύτεροι εξοργίζονται γιατί δεν μπορούν να τα εξηγήσουν με τη λογική και επομένως γι' αυτούς είναι αδύνατα.

Ό,τι δεν μπορεί να επιλυθεί ή να απαντηθεί, δε σημαίνει κατά κανόνα ότι είναι αδύνατο και να υπάρχει.

Παλιά οι έννοιες τεχνητή νοημοσύνη, αστρικά ταξίδια προκαλούσαν αποδοκιμασία, ενώ σήμερα είναι αντικείμενα καθημερινών συνομιλιών. Παρά ταύτα και σήμερα οι όροι «Μεταφυσική» και «Παραφυσική» εξακολουθούν ν' ακούγονται με καχυποψία, αν και τους χρησιμοποιούμε για εξήγηση πολλών φαινομένων.

Η πρόοδος του 20ου αιώνα φώτισε πολλά σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης γνώσης και άνοιξε το δρόμο για την επίσκεψη του ανθρώπου στο χώρο του μυστηρίου.

Γερ. Καλογεράκης

Από το βιβλίο του “Η Διαθήκη Του Προμηθέα”, εκδ. Δίον
-------------------------------------

Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΥ

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.