Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Η Μαγνησία του Μαιάνδρου μέσα στο χρόνο [#2]

Συνέχεια από το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Η Ελληνιστική Περίοδος (-323 με -145)

Στο δεύτερο μισό του -3ου αιώνα η Μαγνησία γνώρισε μια περίοδο αυξανόμενης αρχιτεκτονικής ανάπτυξης που άφησε το στίγμα της στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Μετά από μια θεοφάνεια της Άρτεμης το -220 που οδήγησε στον θεσμό των αγώνων της Λευκόφρυενα (Kern 1900, No.16), η πόλη επένδυσε στην ανακαίνιση των δημόσιων κτιρίων της. Σε αυτή τη φάση ανήκει και η κατασκευή του ναού της Αρτέμιδος, που αποδίδεται στον Ερμογένη. Εκτός από τον ναό, σε αυτήν την περίοδο ανήκουν και οι στοές που περιβάλλουν το ιερό, ο βωμός της Αρτέμιδος, οι στοές της Αγοράς και ο ναός του Δία Σωσίπολη (άλλο πιθανό έργο του Ερμογένη) (Humann 1904, σ.22). 

Απόδοση της Μαγνησίας στην ελληνιστική περίοδο. 

Από τον αυτοκινητόδρομο είναι ορατό το ιερό του Αρτεμισίου (3ος - 2ος αι. π.Χ.), η πιο εκτενώς ανασκαφική περιοχή της Μαγνησίας. Ο προσανατολισμός του ναού της Αρτέμιδος ήταν σαφώς αρκετά σημαντικός ώστε να διατηρηθεί και μάλιστα να τονιστεί από τον περίβολό του. Τελετουργικά, οι Μαγνήσιοι παρέμειναν προσανατολισμένοι προς τον Θώρακα.

Απόδοση της στοάς, του ναού και του βωμού του Αρτεμισίου στην ελληνιστική περίοδο. 

Η αγορά αυτή την εποχή πήρε τη μορφή του «ιωνικού τύπου» που ξεκάθαρα παραδειγματίζονται από τις αγορές της Μίλητου και της Πριήνης. Αποτελούσε μια στοά σε σχήμα U που συνόρευε στο νότιο άκρο από τον κεντρικό δρόμο της πόλης, με μια άλλη στοά με καταστήματα πίσω να κλείνουν το σχήμα U για να σχηματίσουν ένα πλήρες ορθογώνιο. 

Στην ελληνιστική περίοδο, ο δρόμος αφέθηκε πιθανότατα ανοιχτός στην κυκλοφορία, με πύλες να παρεμβάλλονται μόνο στη ρωμαϊκή περίοδο (Humann 1904, σ. 109-110). Η αγορά, αν και εν μέρει ανασκάφηκε από τον Humann στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, είναι τώρα ως επί το πλείστον υπόγεια και πάλι, αποκλείοντας πρόσφατες ανασκαφικές εργασίες στην ανατολική στοά που είχαν ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη μιας κρυπτοθύρας. 

Εντός της αγοράς βρισκόταν ο ελληνιστικός ναός του Διός Σωσίπολης, που εικάζεται ότι είναι επίσης έργο του Ερμογένη, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό το ευστύλιο που περιγράφει ο Βιτρούβιος (3.3.6). Εάν μπορεί να τεκμηριωθεί η χρονολογία που δίνεται σε επιγραφή του +2ου αι. που καταγράφει την ίδρυση της λατρείας του Διονύσου, τότε περίπου αυτή την εποχή κτίστηκε ναός του Διονύσου. 

Ένας ναός του Σέραπη εικάζεται επίσης ότι χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο με βάση την αφιερωματική επιγραφή των αρχών του 2ου αιώνα (Kern, 1900, αρ.99). 

Στην ελληνιστική περίοδο προστέθηκε και ο στρογγυλός ναός της Αθηνάς στο λόφο πάνω από το θέατρο, όπως και ναός αφιερωμένος στους Διόσκουρους (Humann, 1904, σ.27). 

Επιστροφή στο ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

https://proceduralmagnesia.com/index.html

------------------------

ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ - ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.