Κεραμικό και πυρίμαχο γλυπτό Παλλάδος Αθηνάς, θεάς της σοφίας, της στρατηγικής και του δίκαιου πολέμου.
Έργο του Roberto Roca Cerdá, ο οποίος το εργάστηκε από τον Σεπτέμβριο του 1965 μέχρι την εγκατάστασή του στις 12 Νοεμβρίου 1967. Βρίσκεται στη λεωφόρο Blasco Ibáñez στη πόλη της Ισπανίας, Βαλένθια, στον κήπο μπροστά από το Jardines del Real. Διαστάσεις: 4,40μ. Βάθρο: 3,75μ.
Περιγραφή: Παράσταση της θεάς Παλλάδος Αθηνάς με μπλε και μαργαριταρένιο χιτώνα. Το άγαλμα φέρει, με εξαίρεση το δόρυ, τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της θεάς: τη σφίγγα, το χρυσό κορινθιακό κράνος που καλύπτει το κεφάλι της, την αιγίδα, μια προστατευτική ασπίδα στην οποία ήταν στερεωμένο το κεφάλι της Γοργόνας. Η φτερωτή νίκη που κρατά στο δεξί της χέρι και η ασπίδα, στο αριστερό του χέρι, στην οποία αναπαρίσταται το κεφάλι της Μέδουσας. Στα πόδια της, δίπλα στην ασπίδα, στέκεται το φίδι.
Ημερομηνία
εγκαινίων: 12 Νοεμβρίου 1967.
Υποστηρικτής:
Manuel González Martí, ιδρυτής της Εθνικό Μουσείο
Κεραμικής. Βαλένθια.
Χορηγός: Ίδρυμα
Milagros Gallego González.
Heritage of the Hon. Δημοτικό
Συμβούλιο της Βαλένθια
Στην Ελληνική Μυθολογία, η Αθηνά είναι η θεά του πολέμου, του πολιτισμού, της σοφίας, της στρατηγικής, των τεχνών, της δικαιοσύνης και της επιδεξιότητας. Μια από τις κύριες θεότητες του Ελληνικού Πανθέου και μια από τους δώδεκα Ολυμπίους θεούς.
Η Αθηνά λατρευόταν σε όλη την Αρχαία Ελλάδα και σε όλες τις περιοχές επιρροής της, από τις Ελληνικές αποικίες της Μικράς Ασίας έως αυτές της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Βόρειας Αφρικής. Η παρουσία της μαρτυρείται ακόμη και στην περιοχή της Ινδίας.
Αθηνά. Πολεμίστρια θεά πρόμαχος. Θεωρείται στον Ελληνικό κόσμο, και ιδιαίτερα στην πόλη της, την Αθήνα, ως η θεά της Λογικής.
Έχει αφιερώσει το ταλέντο της στις τέχνες της ειρήνης και στην Αττική αναγνωρίστηκε μεταξύ άλλων, για την εισαγωγή της ελιάς στη χώρα ως δώρο και την εφεύρεση του ελαιολάδου.
Με την προστασία που παρέχει στον Οδυσσέα και τον Ηρακλή, η Αθηνά συμβολίζει τη βοήθεια που παρέχει το πνεύμα στην δύναμη και το προσωπικό θάρρος των ηρώων. Για το λόγο αυτό θεωρείται στον Ελληνικό κόσμο, ιδιαίτερα στην Αθήνα, την πόλη της (στην οποία είχε δώσει το όνομά της), ως η θεά του Λόγου.
Προεδρεύει στις τέχνες και τη λογοτεχνία (τείνει να υποκαθιστά τις Μούσες). Ωστόσο, διατηρεί στενότερη σχέση με τη Φιλοσοφία παρά με την Ποίηση και τη Μουσική. Είναι επίσης προστάτιδα κλωστών, υφαντών, κεντητών, με την ιδιότητά της ως θεά της ευφυούς δραστηριότητας.
Συχνά επιλέχθηκε ως προστάτιδα των πόλεων. Εκτός από την Αθήνα είχε ναούς και αλλού όπως στη Σπάρτη, στα Μέγαρα, στο Άργος κ.λπ. Στην Τροία ήταν αντικείμενο ειδικής λατρείας με τη μορφή ενός πολύ Αρχαίου αγάλματος που ονομαζόταν Παλλάδιο, που θεωρείται εγγύηση της αιωνιότητας ενός πληθυσμού.
facebook.com/ , flickr.com , commons.wikimedia.org/ , commons.wikimedia.org/
-----------------------------------------
Το Αγαλμα του Σωκράτη και του Προμηθέα στο Μοντεβιδέο την πρωτεύουσα ης Ουρουγουάης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.