Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Το Ιερό «Παλλάδιον» της Τροίας και η προέλευσή του

Το μοναδικό αυτό προστατευτικό άγαλμα, που ήρθε από τον Ουρανό!!!

ΕΙΚΟΝΑ: Η Νίκη προσφέρει ένα αυγό σε φίδι τυλιγμένο γύρω από στήλη που στηρίζει το Παλλάδιο. Μαρμάρινο ανάγλυφο, Ρωμαϊκό αντίγραφο στα τέλη του 1ου αιώνα από νεοαττικό πρωτότυπο της Ελληνιστικής εποχής. Μουσείο Λούβρου Louvre Museum / Public domain 

[Σείριος: Δεν θα κουραστώ να λέω οτι οι μύθοι πρέπει να εκλαμβάνονται συμβολικά και όχι κυριολεκτικά. Διότι όπως λέει ο Πλάτων «ΜΥΘΟΥ ΜΕΝ ΣΧΗΜΑ ΕΧΟΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΕΣΤΙ» δηλαδή ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΥΘΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΤΙΜΑΙΟΣ  22, c-d. Οι μύθοι είναι τροφή για σκέψη και άσκηση φιλοσοφίας, όπως μας λέει ο Σαλούστιος.]

Πρώτη εκδοχή:

Η Αθηνά ανατράφηκε από τον Τρίτωνα (γιο του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης) μαζί με την κόρη του Παλλάδα.Τα δύο κορίτσια ήσαν αχώριστα και συναγωνίζονταν στα παιχνίδια. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια πολεμικών παιγνίων, η Παλλάδα επρόκειτο να καταφέρει χτύπημα στην Αθηνά. Εκείνη την στιγμή ο Δίας βλέποντας την σκηνή και φοβούμενος για την ασφάλεια της κόρης του, παρεμβάλλει μεταξύ τους την αιγίδα (δερμάτινη ασπίδα). Η Παλλάδα αιφνιδιάζεται και έτσι βρίσκει την ευκαιρία η Αθηνά να την χτυπήσει. Το χτύπημα όμως ήταν σοβαρό με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και να πεθάνει.

Η Αθηνά προκειμένου να τιμήσει την μνήμη της κατασκευάζει ξύλινο άγαλμα με ύψος τρείς πήχεις το οποίο αναπαριστούσε την Παλλάδα, έχοντας τα πόδια ενωμένα και κρατώντας στο δεξί χέρι ακόντιο και στο αριστερό  αδράχτι και αφού έδεσε στο στήθος του την αιγίδα, η οποία αιφνιδίασε την φίλη της, ανέβασε το άγαλμα στον ουρανό τοποθετώντας το δίπλα στον Δία.

Αργότερα ο Δίας αποπλάνησε την Ηλέκτρα, μία από τις Πλειάδες και όταν αυτή κατέφυγε στο άγαλμα για να γλυτώσει, ο θεός οργισμένος έριξε το Παλλάδιο στην Τροία. 

Δεύτερη εκδοχή:

Ο Ίλος, γιος του Τρώα, γιού του Εριχθόνιου, γιού του Δαρδάνου, γιού του Δία και της Ηλέκτρας, προσευχήθηκε στον Δία. Τότε είδε το Παλλάδιο, να πέφτει από τον ουρανό και να προσγειώνεται μπροστά στην σκηνή του, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί, καθότι το Παλλάδιο δεν μπορούσε να το αντικρίσει θνητός. Αλλά αργότερα, αφού έκανε προσφορές, ανέκτησε την όρασή του και στο ίδιο σημείο έχτισε την πόλη την οποία ονόμασε Ίλιον (Τροία) και έναν ναό στον οποίο τοποθέτησε το Παλλάδιο.

Τρίτη εκδοχή: 

Όταν η Χρύση (κόρη του Πάλλα) παντρεύτηκε τον Δάρδανο στην Σαμοθράκη, έφερε για την προίκα της το Παλλάδιο και άλλα δώρα της Αθηνάς συμπεριλαμβανομένων των μυστικών συμβόλων της θεών, στα Μυστήρια των οποίων είχε μυηθεί. Ο Δάρδανος στη συνέχεια έχτισε ένα ναό στη Σαμοθράκη, όπου τελούσε Μυστήρια προς τιμήν των θεών, τηρώντας παράλληλα τα ονόματά τους μυστικά.

Αργότερα ο Δάρδανος, θρηνώντας το θάνατο του αδελφού του Ιάσιου, άφησε τη Σαμοθράκη, και παίρνοντας μαζί του το Παλλάδιο, ήρθε στην χώρα στους πρόποδες του όρους Ίδα (στην αρχαία Τρωάδα) όπου κατοικούσαν οι Τεύκρονες (εκείνοι που κυβερνώνται από τον Τεύκρο, γιο του Σκαμάνδρου ο οποίος ήταν ποτάμιος θεός) και ίδρυσε μια πόλη την οποία ονόμασε Δαρδανία. Όσον αφορά στα ιερά αντικείμενα που είχε φέρει, ο Δάρδανος έλαβε τις ακόλουθες οδηγίες:

«Στην πόλη θα χτίσεις αιώνιους λατρευτικούς χώρους προς τιμήν των προγονικών θεών στους οποίους θα τελούνται θυσίες, λατρευτικές χορωδίες και θα φυλάσσονται. Για όσο καιρό παραμένουν αυτά τα ιερά αντικείμενα στη γη σας, τα δώρα της κόρης του Δία θα είναι η προστασία της πόλης από κάθε κακό»

(Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, Ρωμαϊκές Αρχαιότητες 1.68ff.).

Εξ αιτίας αυτού του χρησμού, το Παλλάδιο θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας για την προστασία της πόλης.

Όταν ο Ίλος (απόγονος του Δαρδάνου) ίδρυσε την πόλη του, το Παλλάδιο μεταφέρθηκε από την Δαρδανία στην Τροία, όπου χτίστηκε ναός στην Ακρόπολη για την στέγασή του.

Είτε βρέθηκε από τον Δάρδανο, είτε από τον Ίλο, σε κάθε περίπτωση, η φήμη του Παλλαδίου ήταν τέτοια που κατά την Αρχαιότητα κτίσθηκαν πολλά αγάλματα σε πόλεις και προσανατολίζονταν προς τα άνω, καθότι είχε σταλεί από τον ουρανό (σ.σ.: κοινό χαρακτηριστικό και των τριών εκδοχών, η ουράνια προέλευση...).

https://chilonas.com/

------------------------------------------------

Η Τροία θα καταστραφεί εάν το Παλλάδιο μεταφερθεί έξω από τα τείχη της πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου